Cardul de sănătate creează probleme în spitalele gorjene

667

Începând cu data de 1 septembrie, cardul naţional de asigurări sociale de sănătate a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate, pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani, cărora li s-a emis cardul de sănătate. Managerii spitalelor din Gorj spun că implementarea cartelei electronice dă serioase bătăi de cap medicilor şi nu numai. Sistemul funcţionează greu, pacienţii sunt nemulţumiţi, iar cozile create la internări şi pe alte compartimente îngreunează activitatea medicală. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj susţine că nimeni nu a semnalat nicio problemă legată de funcţionarea necorespunzătoare a sistemului; Danile Bondoc, preşedintele CJAS Gorj, a menţionat că va face verificări în acest sens.

În pofida promovării intense privind implementarea cardului naţional de sănătate, asiguraţii din judeţul nostru se pare că încă nu au înţeles că de la 1 septembrie prezentarea documentului este obligatorie atunci când merg la spital sau la cabinetul medical. La majoritatea spitalelor din Gorj, pacienţii s-au supărat când au fost informaţi că fără card nu pot fi internaţi şi trataţi de bolile pe care le au. „Sunt probleme cu cardul de sănătate pentru că oamenii nu sunt informaţi suficient. Când le cerem cardurile, se supără, unii fac şi scandal. În plus, sistemul informatic merge greu”, confirmă Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.

Cozi la internări
Constantin Talabă, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari, confirmă că pacienţilor le este greu să se obişnuiască cu ideea utilizării cardului de sănătate. În plus, la internări se creează aglomeraţie după ce a devenit obligatorie utilizarea documentului. „Sunt probleme cu sistemul, care merge foarte greu. Se fac cozi la ghişee, la internări. Este clar că obligativitatea acestui card creează probleme şi nu văd de ce am ascunde adevărul. Mai sunt discuţii şi cu pacienţii, pentru că, bineînţeles, e greu să schimbăm mentalitatea”, precizează Constantin Talabă, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari. Şi la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti sunt probleme cu cardurile. „Sistemul merge greu şi medicii resimt aceste probleme. La Paraclinice, Laboratorul de Analize şi la Radiologie merge foarte greu sistemul”, susţine Constantin Târziu, managerul unităţii.

Bondoc: „La noi nu s-a plâns nimeni”
Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj spune că nimeni nu a sesizat probleme legate de nefuncţionarea sistemului. „La noi nu s-a plâns nimeni. Totuşi, noi vom face verificări să vedem şi la CNAS dacă sunt probleme în acest sens”, a declarat preşedintele CJAS Gorj.
Implementarea cardului de sănătate s-a început de acum câteva luni, astfel că oamenii ar fi trebuit să se obişnuiască, până acum, cu ideea utilizării acestuia. De altfel, la unele spitale s-a lucrat cu cardul încă de la începutul verii, astfel că atât personalul, cât şi pacienţii, se descurcă şi după ce a devenit obligatorie utilizarea documentului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.