Gheorghe Gigel Capotă, directorul financiar-contabil al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu, a avut în istoria sa personală un litigiu civil cu una dintre instituțiile medicale din Gorj căreia îi datora o sumă modică, în comparație cu veniturile sale, însă a refuzat să plătească, deși a beneficiat de servicii medicale din partea acesteia atât el, cât și alte două persoane rănite, în urma unui accident de circulație.
Litigiul civil a ajuns în instanță și Capotă a avut câștig de cauză pe fondul unor enunțuri contradictorii ale legilor penale și civile.
Gigel Capotă este un personaj cu notorietate la nivelul județului, după ce a ocupat poziții cheie în instituții importante din Gorj, mai întâi ca șef al structurii județene a Gărzii Financiare, mai apoi director economic la Uzina Mecanică Sadu, iar din septembrie 2015, prin dispoziția ex-președintelui Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, este director financiar-contabil al SJU, după un scurt periplu în postul de șef Corp Control în ANCPI.
Cum mandatul său de “șef al banilor” la spitalul din Târgu-Jiu e la final, Capotă și-a încercat, la începutul acestei luni, norocul la un concurs pentru poziția de manager al instituției similare din Deva, însă planetele nu s-au aliniat în favoarea sa, așa că a ieșit din sala de examen la proba scrisă și a fost notat cu ZERO. Nu ar fi primul eșec de acest fel pentru Capotă, știut fiind faptul că nu a reușit să promoveze concursul pentru ocuparea unui post de inspector antifraudă în momentul înființării Direcției Regionale Antifraudă 4 Târgu-Jiu.
Această trecere în revistă a funcțiilor ocupate, dar și veniturile sale doar pentru anul 2015, adică peste 46.000 de lei, sunt relevante, în contextul în care atunci când a fost somat de către Serviciul Județean de Ambulanță să achite 582 de lei, pentru acordarea asistenței medicale pentru el și alte două persoane și transportul la spital al uneia dintre acestea, Capotă a refuzat.
Ambulanța păgubită, Capotă scos basma curată
La data de 30 noiembrie 2015, Gigel Capotă s-a răsturnat cu mașina, un BMW cu numere de înmatriculare de București, pe raza comunei Bălești. Prin apel de urgență a fost solicitat un echipaj medical pentru acordarea primului ajutor victimelor accidentului rutier. La fața locului s-a deplasat o ambulanță, iar echipajul le-a acordat îngrijiri medicale șoferului și celor două pasagere, iar una dintre părțile vătămate a fost transportată la spital, fiind diagnosticată cu politraumatism.Trebuie spus că în autoturism, împreună cu Capotă, se aflau viitoarea soție, proprietara de drept a mașinii și Carmen Ivanov, directorul economic al Direcției de Sănătate Publică Gorj, prietenă de familie a celor doi.
Poliția municipiului Târgu-Jiu a deschis dosar penal, în acest caz, pentru vătămare corporală din culpă, iar Serviciul Județean de Ambulanță Gorj s-a constituit parte civilă cu suma de 582,36 de lei, reprezentând contravaloarea transportului și asistența medicală a uneia din părțile vătămate.
În martie anul trecut însă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a dispus clasarea cauzei, întucât în urma evenimentului rutier “persoanele vătămate nu au obținut certificate medico-legale care să ateste numărul de zile de îngrijiri medicale necesare vindecării, declarând că nu doresc să depună plângere împotriva conducătorului auto”.
Pentru recuperarea banilor, Serviciul Județean de Ambulanță Gorj l-a somat pe Gigel Capotă să depună suma de 582,36 de lei la sediul instituției, însă directorul financiar contabil al SJU a refuzat, iar litigiul a ajuns, în aprilie anul trecut, în instanță.
Chiar la primul termen al procesului, Judecătoria Novaci a respins acțiunea civilă, motivația fiind aceea că nu au fost îndeplinite cerințele răspunderii civile delictuale. Decizia a rămas definitivă, în luna octombrie 2016, după ce Tribunalul Gorj a respins apelul declarat de SJA, exonerându-l pe Capotă de plată.
Paradox legislativ
Directorul financiar-contabil al spitalului Târgu-Jiu s-a bazat pe un paradox legislativ, adică pe unele prevederi legale care se anulează reciproc, și era sigur că nu va scoate din buzunar nici un leu din cei 582 ceruți de SAJ, chiar dacă suma reprezenta puțin peste 1% din veniturile anuale ale acestuia.
Potrivit unei prevederi din Codul Civil, “cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare”. Cum însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a clasat cauza privind săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, din cauză că cele două victime nu au depus plângere, Serviciul Județean de Ambulanță nu a putut face dovada că Gigel Capotă se face vinovat de prejudiciul cauzat instituției și, în consecință, instanța de judecată a constatat că nu sunt îndeplinite cerințele răspunderii civile delictuale.
George Constantin