Cancerul pancreatic se poate depista printr-un simplu selfie

1436

Vești bune pentru utilizatorii telefoanelor inteligente. O aplicație care le permite utilizatorilor să depisteze cancerul pancreatic și alte afecțiuni printr-un selfie făcut cu ajutorul unui smartphone a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Washington din Statele Unite și va fi prezentată în curând la o conferință internațională. La ora actuală, la nivelul județului Gorj există 133 de bolnavi de cancer pancreatic, trei cazuri fiind confirmate în primul trimestru al acestui an.

Cu o rată de supraviețuire de 9% în cinci ani, cancerul pancreatic are unul dintre cele mai rele prognostice, parțial din cauza faptului că nu prezintă simptome evidente și nu există metode noninvazive de depistare a tumorii înainte ca aceasta să se răspândească în corp.
Din fericire, tehnologia avansează din ce în ce mai mult, astfel că recent a fost realizată o aplicație care permite depistarea acestei afecțiuni printr-un simplu selfie. Aplicația BiliScreen utilizează o cameră de smartphone, algoritmi computaționali și instrumente de învățare programată pentru detectarea unor creșteri ale nivelului de bilirubină din sânge în sclera unei persoane.
Unul dintre primele simptome ale cancerului pancreatic, ca și a altor afecțiuni, este icterul, o colorație galbenă a pielii și albului ochilor cauzată de acumularea de bilirubină în sânge.
Potrivit specialiștilor, testul de sânge utilizat în prezent pentru măsurarea valorilor bilirubinei nu este în mod obișnuit administrat adulților decât dacă există motive de îngrijorare, precizează sursa citată.
Astfel, posibilitatea de detectare a semnelor de icter atunci când nivelurile bilirubinei sunt ușor ridicate ar putea oferi posibilitatea dezvoltării unui program cu totul nou de depistare a unor afecțiuni la pacienții cu risc ridicat. Echipa, care a conceput BiliScreen, a realizat anterior BiliCam, o aplicație pentru smartphone prin care se poate depista icterul infantil cu ajutorul unei imagini realizată cu pielea copilului. Un studiu publicat recent în jurnalul “Pediatrics” a demonstrat că BiliCam a ajutat la estimarea cu acuratețe a nivelurilor de bilirubină în cazul a 530 de copii. În cadrul unui studiu clinic inițial efectuat pe 70 de persoane, BiliScreen a identificat corect cazuri îngrijorătoare confirmate în procent de 89,7%.

Peste o sută de cazuri, în Gorj
La nivelul județului nostru, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, nu mai puțin de 133 de persoane sunt diagnosticate cu cancer la pancreas. Dintre acestea, trei au fost confirmate pe parcursul trimestrului I al anului în curs. 28 dintre gorjenii diagnosticați cu această afecțiune sunt femei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.