Dan Bădulescu, președintele Asociației pentru Prevenirea și Tratarea Afecțiunilor Coloanei Vertebrale, a inițiat o campanie cu caracter informativ-educativ, cu scopul de a reduce numărul persoanelor diagnosticate tardiv cu afecțiuni ale coloanei vertebrale. Campania se adresează tuturor persoanelor care sunt înscrise într-o formă de învățământ. Deja au avut loc întâlniri cu elevii de la Baia de Fier, urmând a se organiza o deplasare și la Bumbești-Jiu.
Campania inițiată de conducerea Asociației pentru Prevenirea și Tratarea Afecțiunilor Coloanei Vertebrale a fost demarată în urmă cu câteva luni, fiind deja organizate întâlniri cu elevii din Baia de Fier. „În vară am demarat campania “Previno, nu te costă nimic!”. Am început cu Școala Generală din orașul Novaci, săptămâna trecută am fost la Liceul Tehnologic din Baia de Fier, urmând ca în perioada următoare să ne deplasăm la liceul din Bumbești Jiu (Sadu). Am inițiat această campanie din dorința de a reduce numărul persoanelor diagnosticate tardiv cu afecțiuni ale coloanei vertebrale: scolioza, cifoza, rectitudine de coloană, protuzii discale, hernii de disc etc.”, a precizat Dan Bădulescu, președintele Asociației pentru Prevenirea și Tratarea Afecțiunilor Coloanei Vertebrale.
Campania se adresează tuturor persoanelor care sunt înscrise într-o formă de învățământ. Este o videoproiecție cu caracter informativ-educativ, structurată sub forma unui curs, după cum confirmă Dan Bădulescu: „încercăm să facem cât mai multe persoane să conștientizeze riscurile la care se supun prin adoptarea posturilor și tabieturilor vicioase. Le oferim informații necesare unei autoevaluări, autodiagnosticări și autocorecției. Începem prin a le arăta concret modificările suferite de coloană în timpul activităților cotidiene: statul prelungit pe scaun, în bancă, la calculator, în fața televizorului, folosirea telefonului și a tabletei în mod excesiv și nu numai. Le oferim noțiuni de bază despre kinetoprofilaxie și aplicații practice în viața de zi cu zi, ce înseamnă o postură corectă, care sunt cele mai întâlnite afecțiuni și cum pot fi depistate în timp util, care este diferența dintre o afecțiune și o atitudine etc.”
Mai mult decât atât, dacă în cazul discuțiilor purtate cu tinerii se constată că deja suferă de afecțiuni ale coloanei, aceștia primesc o serie de recomandări. „În cazul în care se confirmă vreuna dintre afecțiuni, le sunt arătați pașii care trebuiesc urmați și direcția în care trebuie să se îndrepte: îi încurajăm să participe la orele de Educație fizică; le expunem beneficiile exercițiului fizic. De asemenea, rugăm pe toată lumea să se adreseze cadrelor medicale dacă suspectează prezența uneia din afecțiunile de mai sus”, confirmă Dan Bădulescu.
Factori decizionali, implicați în campanie
Dan Bădulescu, președintele Asociației pentru Prevenirea și Tratarea Afecțiunilor Coloanei Vertebrale, a considerat că este necesar ca în acest demers să fie implicați mai mulți factori decizionali. „Am considerat că pentru a eficientiza această campanie trebuie să implicăm toți factorii decizionali și mă refer aici la: cadre didactice, elevi, studenți, părinți, bunici, medici de familie. Avem un dușman comun și acesta este boala!”
Campania “Previno, nu te costă nimic!” este gratuită și nu implică nici o cheltuială din partea școlilor și liceelor participante. Dan Bădulescu, inițiatorul campaniei, speră ca până la sfârșitul anului să bifeze cât mai multe locații. Școlile care sunt interesate de această campanie pot să lase un mesaj la adresa de e-mail: apptacv@yahoo.com
Minodora Sucea