Peste 50.000 de bovine de pe teritoriul judeţului Gorj au fost verificate de către inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj. Potrivit directorului Ion Iliuţă, în cadrul controalelor nu s-a depistat niciun animal cu tuberculoză, boala nemaifiind prezentă la animale de aproape 30 de ani în judeţ.
Medicii veterinari din Gorj au încheiat campania de vaccinare împotriva tuberculozei şi a antraxului în rândul animalelor din curţile gorjenilor. Imunizarea s-a făcut pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună. “Noi am desfăşurat acţiunea de depistare a animalelor cu tuberculoză. Controlul s-a efectuat la 50.000 de bovine pe tot teritoriul judeţului Gorj. Acţiunea s-a încheiat de curând. Nu avem tuberculoză de aproape 30 de ani în judeţ. Legat de sănătatea animalelor, rugăm cetăţenii să dea tot sprijinul medicilor veterinari, pentru că noi desfăşurăm o serie de acţiuni de importanţă publică, recoltăm probe pentru toate bolile care se pot transmite la om. Este vorba despre tuberculoză, bruceloză, antrax, rabie sunt boli cu implicaţii majore în sănătatea umană. Sunt acţiuni pe care noi le desfăşurăm din timp pentru a depista animalele bolnave sau facem acţiuni de imunizare. Rolul nostru este de a desfăşura aceste activităţi de a proteja sănătatea animalelor, protejând în primul rând sănătatea umană”, a precizat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.
Examinări periodice
Potrivit specialiştilor, Tuberculoza sau TBC-ul este o afecţiune foarte gravă a vitelor, care se poate transmite şi la om. Pentru a depista boala, vacile de lapte trebuie controlate frecvent. Veterinarii controlează vacile nu doar când acestea prezintă semne de boală. Conform legii, la fermele de lapte, veterinarul trebuie să examineze periodic toate animalele, pentru a depista boli precum TBC-ul sau bruceloza.
Andrada Bărăitaru