Calendarul evenimentelor dedicate Anului Brâncuși

435

Anul 2016, declarat ”Anul Brâncuși în Gorj”, aduce cu sine o multitudine de evenimente culturale. Până în luna octombrie, județul nostru va găzdui o serie întreagă de expoziții și tabere de artă, spectacole și festivaluri. Tot anul acesta se vor face demersuri pentru proiecte importante de promovare a imaginii județului nostru.

Programul ”2016 – Anul Brâncuși în Gorj” este structurat pe două module, unul legat de aniversarea a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor, iar celălalt de proiecte de promovare a județului și țării. ”S-a luat decizia ca programul acesta să cuprindă două module. Primul modul este perioada 18-20 februarie, legată direct de sărbătorirea a 140 de la nașterea lui Constantin Brâncuși și de faptul că pentru prima dată (…) sărbătorim Ziua Națională Brâncuși. (…) Un alt modul, i-am spus noi ”Moștenirea Brâncuși”, cuprinde proiecte pe termen scurt, mediu și lung, pentru că Brâncuși va trebui să devină cu adevărat punctul de plecare spre promovarea acestui județ și, de ce nu, a României. (…) Ideea de bază a fost aceea de a se renunța, pe cât posibil, la unele obiceiuri pe care le avem, anume de a transforma totul în chestiuni festiviste, făcute de fiecare dată din dorința a onora (…), dar și din dorința de a mai bifa o manifestare omagială în cinstea unuia sau altuia dintre marii noștri înaintași. S-a încercat să se meargă pe cât posibil pe proiecte, pe proiecte fezabile, pe proiecte reale, pe proiecte concrete, care cu adevărat să demonstreze că județul acesta este capabil să facă lucruri care durează”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj.

CULTURA cjcpctPanouri promoționale la intrarea în județ
Unul dintre proiecte va debuta chiar săptămâna această și prevede montarea de panouri promoționale la intrările în județ. ”În această săptămână, va începe montarea de panouri promoționale la toate intrările din județul Gorj. Pe panourile respective se va specifica, în limba română și în limbi de circulație internațională, ”Gorj – Acasă la Brâncuși” pentru a semnala pentru prima dată că a intra în județul Gorj înseamnă de fapt a intra într-un teritoriu sfânt. Toată lumea trebuie să știe că intră într-un spațiu cu o tradiție și o oportunitate culturală și spirituală deosebită”, a precizat Ion Cepoi.

Planuri pentru ”Drumul lui Brâncuși”
Luna aceasta vor începe și demersurile pentru realizarea unui alt proiect important – ”Drumul lui Brâncuși”, prin care se dorește transformarea itinerariului Hobița – Târgu-Jiu într-un traseu turistic și cultural de anvergură europeană. ”Zona aceasta trebuie să devină pur și simplu o magistrală a turismului cultural gorjenesc. În această accepțiune, începând din februarie vor porni demersurile pentru realizarea acestui proiect, va fi un proiect de mai lungă durată. Se preconizează, printre altele, (…) preluarea școlii vechi din Hobița, o școală dezafectată, care să fie reamenajată și transformată într-un muzeu de artă contemporană; apoi, preluarea clădirii nefinalizate a Casei de Cultură din Peștișani (…) și transformarea acesteia într-un centru expozițional și de conferințe ”Constantin Brâncuși”. (…) Se prevede, de asemenea, ca pe traseul acesta, acolo unde nu sunt localități, pe drepta-stânga drumului, să fie plantați arbori ornamentali care să sugereze ideea de cale, de loc de meditație, loc de pelerinaj; din loc în loc să fie elemente de artă tradițională gorjenească, fântâni tradiționale cu cumpănă, vestitele porți gorjenești sau stâlpi de casă, s.a.m.d. (…) Se dorește ca traseul acesta, încetul cu încetul, să devină un fel de coloană vertebrală a Gorjului”, a mai precizat directorul CJCPCT Gorj. Se dorește ca acest proiect să fie finalizat în cursul acestui an, pentru a se putea începe procedura de accesare de fonduri.

muzeu judetean nouSpectacole și expoziții până în octombrie
În calendarul evenimentelor incluse în programul ”2016 – Anul Brâncuși în Gorj” mai sunt incluse numeroase alte manifestări, în special spectacole și expoziții. De exemplu, în martie sunt programate, printre altele, o expoziție de artă plastică intitulată ”Brâncuși în conștiința artistică a contemporanilor”, realizată de elevii și profesorii de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu, un spectacol de muzică, dans și film, susținut de Grigore Leșe și Mihaela Vosganian, dar și vernisajul expoziției ”Semne și desemne”, semnată de Paul Popescu și Vasile Vasiescu. În aprilie vor avea loc vernisajul Salonului Național de Arte Vizuale ”Sacrul în artă” și un concurs internațional de cultură generală privind viața și opera lui Brâncuși și a unuia dintre contemporanii săi, în mai vor începe ”Atelierele Brâncuși”, iar în iunie sunt programate: spectacolul de gală ”Pasărea măiastră” organizat de Ansamblul ”Doina Gorjului”, conferința internațională ”Brâncuși-140 de ani”, o tabără și salon internațional de miniaturi, precum și Festivalul de film de scurt metraj ”Acasă la Brâncuși”.
În iulie – august vor fi organizate demonstrații practice ale meșterilor populari gorjeni în Parcul Central din Târgu-Jiu și o tabără de artă plastică pentru elevi, iar pentru luna august este anunțată desfășurarea unei expoziții intitulate ”Arta gorjeană post Brâncuși” în Italia. În septembrie, CJCPCT Gorj va organiza simpozionul de sculptură ”Bursa Brâncuși” și Festivalul Internațional de Arte Vizuale GORJFEST.
Muzeul Județean Gorj va pregăti pentru aceeași lună expoziții de artă modernă din Oltenia ce se vor desfășura în Gara Târgu-Jiu. Tot în septembrie va debuta și programul ”Ansamblul Monumental ridicat de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu – Sens și devenire”, ce se va derula până la sfârșitul lunii octombrie și va cuprinde, printre altele, o masă rotundă dedicată Arethiei Tătărescu, un colocviu științific dedicat soluțiilor tehnice de întreținere și conservare a Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor”, acordarea Premiului Brâncuși pentru anul 2016, o procesiune religioasă și un concert de muzică clasică. În octombrie mai sunt programate editarea și lansarea albumului Brâncuși, expoziții de pictură și sculptură mică, evocarea luptelor de la Jiu și lansarea unui tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte. Calendarul evenimentelor incluse în programul ”2016 – Anul Brâncuși în Gorj” se încheie pe 27 octombrie cu „Zestrea” – o manifestare dedicată Zilei Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor”, ce se va desfășura în Parcul Coloanei fără Sfârșit.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here