Călătorie în Târgu-Jiul interbelic

536

Seară de poveste în centrul municipiului Târgu-Jiu. Domni şi domniţe îmbrăcaţi în frac şi în rochii elegante au ieşit la plimbare pe strada Tudor Vladimirescu, spre uimirea trecătorilor care, pentru câteva clipe, au avut senzaţia că s-au urcat cu toţii într-o maşină a timpului şi s-au întors în perioada interbelică.

Senzaţia de întoarcere în timp a fost întărită şi de saloanele special amenajate, de frumoasele florărese, de coşarii, lustragii şi vânzătorii de ziare ce au putut fi văzuţi în centrul municipiului Târgu-Jiu, dar şi de romanţele ce răsunau în aer, invitând pe toată lumea la dans. Obosiţi de plimbare sau de dans, eleganţii domni şi frumoasele domniţe s-au oprit la Grădina de Vară, unde s-au răcorit cu o bere rece, au mers la cinema sau s-au relaxat cu un joc de noroc. Curioşii au mai putut vizita o sală de clasă, ateliere de croitorie, tinichigerie, papetărie, ceramică, etc. Şi pentru a fi la curent cu ştirile, toată lumea a primit o ediţie specială a “Gorjanului” – principalul „organ de cultură şi informaţiuni” al acelei perioade. Şi cum după atâta plimbare şi dans, domniţelor li s-a făcut foame, domnii le-au invitat “La Căldăruşe”, unde, la un mic şi la o bere rece, s-au putut bucura de programul special pregătit pentru ei de către actorii târgujieni.

Repetiţii şi pregătiri îndelungate
Toate aceste activităţi au însemnat luni întregi de muncă şi numeroase repetiţii, organizatorii dorind să se asigure că totul va decurge perfect, fără întreruperi şi fără greşeli. “Cam de două luni de zile lucrăm la acest proiect. Dacă în luna mai, de Zilele Oraşului, am oferit publicului imaginea caselor şi a locuitorilor de pe strada Tudor Vladimirescu din perioada interbelică, acum ne-am ocupat de interioarele lor. Am încercat să reconstituim atmosfera de odinioară. Împreună cu Muzeul Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu”, cu Ansamblul Artistic „Doina Gorjului”, cu Teatrul „Elvira Godeanu” şi nu în ultimul rând, cu Centrul de Excelenţă Umană al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” (toţi copiii pe care îi vedeţi aici sunt membrii ai acestui Centru) am reuşit pentru câteva momente să reconstituim acea atmosferă, frumoasă zicem noi, a unor vremuri de mult apuse. Interioarele au prezentat un salon interbelic, acolo unde doamnele din înalta societate îşi dădeau pasenţe, jucau adesea în timpul lor liber cărţi, o sală de clasă, o sală de bune maniere, o sală de cinema şi apoi atelierele: de tinichigerie, croitorie, papetărie, ceramică, ş.a.m.d.”, a declarat profesoara Elena Roată, unul dintre iniţiatorii acestui proiect. Fără să ştie, trecătorii au vizitat cu această ocazie şi Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”. “Pentru a reconstitui atmosfera din Târgu-Jiul perioadei interbelice am pus la dispoziţie un întreg arsenal care să reproducă cât mai bine atmosfera din anii ‘20 – ‘30. De asemenea, am pus la dispoziţie şi materia primă pentru reconstituirea atelierele meşteşugăreşti. Este vorba de piese de mobilier, etnografie, ceramică, carte, etc., care creează o relaţie specială, într-un cadru inedit, între piesa de muzeu în sine şi vizitatorul stradal”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Evenimentul organizat în centrul municipiului Târgu-Jiu a făcut parte din proiectul de promovare turistică „Zilele Turismului Gorjean”, derulat în această perioadă de către Consiliul Judeţean Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.