Câinii latră, ursul merge

327

Nu odată în Gorj, cum de altfel se întâmplă şi în alte localităţi, deficienţele semnalate de presă sunt băgate în seamă exact după partea negativă din cunoscutul proverb „câinii latră, ursul merge”, sau mă rog, „câinii latră, caravana trece”… .

Într-o atare postură se află de pildă şi sesizarea din „Gorjeanul” din 13 aprilie a.c. (zi cu ghinion) referitoare la confortul din spitalele gorjene, unde nu odată te întorci acasă mai bolnav decât ai intrat şi datorită confortului dat de mediul ambiant, de hrana precară de aici şi lipsa aproape totală de medicamente. Sigur că hrana o mai poţi completa cu ce ţi se aduce de pe acasă, dacă ai bineînţeles cine să ţi-o mai aducă? La fel medicamentele, ţi le mai poţi procura din oraş, dacă ai fireşte, cu ce să ţi le cumperi? Dar pe o caniculă, cum e cea din prezent care pârjoleşte România, să fim realişti: cu improvizaţii gen: un cearceaf în geam, un amărât de ventilator, care dacă ai bani ţi-l mai poţi aduce din afară, nu se poate vorbi la ora actuală, că ai rezolvat problema. Foarte bine că s-a luat măsura la nivel naţional, ca în primării şi instituţiile publice, să mai poţi găsi o gură de aer, când cerul „plouă” cu foc. Însă ce folos dacă eşti luat din stradă de o ambulanţă (care nu odată şi ea are nevoie de ce ai tu) şi dus de pildă, într-o secţie de cardiologie dintr-un spital judeţean ce n-are decât un aparat de aer condiţionat, montat cum se întâmplă în cazul celui judeţean, doar într-un salon de femei. Legat de cardiologie, o să ne permitem şi o comparaţie: dacă la Gorj afli numai de existenţa a unui aparat de aer condiţionat, instalat într-un salon de femei, la judeţul vecin, Doljul, n-ai să afli nici un salon, nici un cabinet sau rezervă fără astfel de dotări moderne.

Poate că la noi în Gorj, banii sunt mai puţini pe la spitale. Poate că „şefii” gorjeni n-ajung prea des prin aceste spitale, pentru că ştim cum este moda obrazelor „alese” în România. Dar atunci, de ce să facem atâta tevatură, că vezi doamne, în Târgu – Jiu vom găsi la fiecare colţ de stradă aerul condiţionat salvator, când în spitale, policlinici şi destule cabinete de profil, problema aerului condiţionat rămâne cum ştim, totuşi, un lux. Da, stimaţi concetăţeni, cum se semnala în „Gorjeanul” din 13 aprilie a.c., asigurările pe care orice salariat şi nu numai, le plăteşte, la noi în Gorj, n-ajung decât, cum zice alt proverb, de data aceasta mai glumeţ, precum „săracul” la stână vinerea. Păcat, evident, pentru că după cum ne reamintim, marele Arghezi considera „spiţa” asta de olteni, la modul cel mai superlativ…

I.D. Sicore

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here