Raportul comisiei Ministerului Sănătăţii (MS), în cazul anchetei tinerei decedate pe 10 august la Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a fost finalizat.
În urma verificărilor realizate de către reprezentanţii MS s-au constatat grave deficienţe în ceea ce priveşte gestionarea problemelor organizatorice, dar şi medicale.
Conform raportului întocmit de către Comisia de control a Ministerului Sănătăţii, pacienta Raluca Tulic, care s-a internat în spital prin circuitul de admitere a pacienţilor cronici în vederea unei intervenţii chirurgicale programate, a fost insuficient investigată. Tinerei i s-a prescris medicaţie fără a se respecta protocoalele de Profilaxie antibiotică perioperatorie. Potrivit aceluiaşi document, testarea la antibiotic nu a fost documentată şi nu a fost respectat protocolul de resuscitare cardio-respiratorie, acest document nefiind cunoscut de către cadrele medicale care au gestionat cazul. De altfel, spitalul nu are desemnată o echipă de resuscitare cardio-vasculară, aşa cum prevăd protocoalele şi normele legale aflate în vigoare în domeniu. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au mai stabilit şi că Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu nu deţine echipament standard pentru resuscitare cardio-pulmonară intraspitalicesc, iar echipamentele de defibrilare de la nivelul secţiei ATI sunt necorespunzătoare, acestea nefiind verificate. Defibrilatorul declarat ca utilizat la caz este deteriorat, neverificat şi nu se regăseşte în contractul de mentenanţă. La data întocmirii raportului nu au fost disponibile rezultatele examinărilor histopatologice şi toxicologice.
Ministerul cere remedierea deficienţelor
Conducerea Ministerului Sănătăţii a decis transmiterea, de urgenţă, a raportului de control la autoritatea locală, respectiv Consiliul Judeţean Gorj – în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu – în vederea remedierii deficienţelor şi a dispunerii de sancţiuni administrative. Întrebat despre verdictul Ministerului Sănătăţii, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj le-a spus ziariştilor că raportul va fi analizat pe fiecare capitol în parte, pe fiecare segment al analizei făcute. Acesta a mai precizat că se va lăsa şi cu unele demiteri, e obligatoriu să se întâmple acest lucru deoarece necunoaşterea de către cadrele medicale a procedurii şi protocoalelor de funcţionare în asemenea situaţii înseamnă defect managerial.
Reprezentanţii spitalului se apără
Şeful secţiei ORL, medicul Gheorghe Stanciu consideră că personalul medical din subordinea sa a făcut ceea ce trebuia în cazul Ralucăi Tulic. „Nu avem niciun protocol despre care se vorbeşte în comunicatul ministerului. Pacientei i s-au făcut investigaţiile, unele dintre ele erau încă în curs, urmau să i se facă. Medicul Braia nu a efectuat niciun act medical asupra pacientei, doar i-a prescris medicaţia. Tratamentul a fost făcut de asistentă. Nu suntem noi de vină pentru ce s-a întâmplat. Există o necropsie şi nişte cauze ale decesului. Până nu vine rezultatul final al necropsiei de la Bucureşti, se face vâlvă degeaba. Secretarul de stat Arafat ar trebui să ştie că nu există personal la UPU, că nu există medic de specialitate. Sunt deficienţe administrative de care ministerul ar trebui să ştie”, le-a spus Stanciu jurnaliştilor. Cât priveşte măsurile ce ar putea fi luate în acest caz, după prezentarea raportului Ministerului Sănătăţii, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Constantin Pălivan a afirmat că acestea vor fi luate de Consiliul Judeţean Gorj, instituţie în subordinea căreia se află unitatea spitalicească. Trebuie precizat că reprezentanţii MS au decis să transmită raportul Colegiului Medicilor din România pentru investigarea aspectelor medicale şi a unei eventuale culpe medicale. În plus, ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila a dispus ca raportul să fie transmis şi la Parchetul Gorj pentru investigarea cazului.
Minodora Sucea