Ca să evite o incompatibilitate – Secretarul general al MTS și-a transferat soția la Serviciul Resurse Umane al CJ Gorj

2352

Nevasta secretarului general al Ministerului Tineretului și Sportului(MTS), Ion Cristinel Rujan, este din luna ianuarie salariată cu acte-n regulă a Consiliului Județean(CJ) Gorj. Angajarea Adinei Teodora Rujan la instituția publică județeană s-a făcut prin transfer, la foc automat, de la MTS, minister în care secretarul general, recent asumat de PSD Gorj, și-a angajat nevasta, riscând o incompatibilitate sesizată în decembrie de presa centrală. Pentru a scăpa de ANI, Rujan și-a trimis nevasta înapoi în Gorj, asta după ce respectiva a reușit performanța de a câștiga tocmai postul scos la concurs în MTS, în noiembrie, chiar de bărbatul său.

Ion Cristinel Rujan a fost până în iarna anului trecut coleg de serviciu, la Universitatea ,,Constantin Brâncuși”, cu soția sa Adina Teodora Rujan. Mai exact, Cristinel Rujan era la UCB cadru didactic, activitate desfășurată în paralel cu munca de secretar general al Ministerului Tineretului și Sportului, iar nevasta era, tot acolo, economist.

Nevasta <<studiază>> și …ia postul!
Pentru că, marea majoritate a timpului, Cristinel Rujan o petrecea totuși în Capitală departe de soție și de cele două fetițe, secretarul general al MTS a luat decizia de a întregi familia în București. Din obișnuință, cu siguranță, Cristinel Rujan a gândit că poate împărți iar același loc de muncă cu soața sa, Ministerul Tineretului și Sportului, astfel nu se explică cum la postul scos la concurs în MTS, de consilier superior la Serviciul Buget Contabilitate al ministerului, s-a prezentat tocmai nevasta secretarului general, același înalt funcționar public care semnează anunțul de concurs. Și astfel, Adina Teodora Rujan candidează la concursul respectiv în perioada 6 decembrie-12 decembrie 2018 și obține, surpriză!!, 151 de puncte și postul de consilier în subordinea soțului său. De altfel, din multă ,,știință și profesionalism”, nevasta secretarului general al MTS o depășește cu 138 de puncte pe următoarea clasată, care obține doar 13 puncte la acest concurs. Documentul cu câștigătorii, publicat pe 12 decembrie 2018 la avizierul ministerului, nu mai este semnat de soțul candidatei care obține postul, ci de șefa comisiei de concurs.
Întrebat de gds.ro dacă există un conflict de interese odată cu angajarea soției sale la MTS, secretarul general Rujan o dă după cireș, astfel: ,,În acest moment nu știu. Trebuie să consult legea, după care mă pot pronunța. Dacă va fi conflict de interese, vom rezolva această situație, vom respecta legea, astfel încât să nu existe conflict de interese. Însă în acest moment trebuie să consult legea”.
Gorjeanul, secretarul general al MTS, nu studiază însă prea mult legea că, rapid, îi face bagajele nevestei sale și o trimite înapoi în Gorj, cu destinația Consiliul Județean.

Rețeta pentru incompatibilitate, un post la CJ Gorj
Rujan apelează la prietenii de la Gorj care îi oferă soluția, un post în Consiliul Județean. Și astfel, deși nu există niciun anunț de post vacant prin transfer dedicat funcționarilor publici, Adina Rujan se transferă la instituția județeană. Mai exact, între Crăciun și Revelion, adică pe 28 decembrie 2018, Adina Rujan se transferă consilier superior la Serviciul resurse umane, managementul funcției publice și al unităților sanitare preluate din cadrul CJ Gorj. Soțul său, care s-ar fi ocupat și de comisia de examinare a soției sale, potrivit gds.ro, are grijă să transmită, după o săptămână, că, în cauză nu ar fi fost vreo incompatibilitate, suspiciunea care planează la adresa angajării respective fiind declinată de secretarul general al MTS. Și totuși angajarea s-a făcut, iar transferul s-a operat la nici o săptămână după ce presa centrală a făcut publică angajarea soției lui Rujan în Ministerul Tineretului și Sportului.

Rujan, uns în funcții de Tăriceanu, Cioloș, Grindeanu și Tudose
Cristinel Rujan a reușit, în ultimii ani, să ocupe, sub miniștrii, indiferent de culoare politică, numai funcții de înalt funcționar public. Acesta a devenit secretar general adjunct al Ministerului Educației în 2005, la numirea lui Călin Popescu Tăriceanu, ca în 2008 să devină inspector guvernamental la Secretariatul General al Guvernului, tot prin decizie a lui Tăriceanu. Rujan ajunge apoi secretar general adjunct al MTS în mai 2016, numit de Dacian Cioloș, apoi secretar general al ANAF, în martie 2017, numit de Sorin Grindeanu, ca din ianuarie 2018 să fie secretar general al MTS, numit fiind de Mihai Tudose. PSD Gorj și l-a asumat pe Rujan drept pesedist de Gorj, susținut de organizația județeană pe o funcție într-un minister.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here