Ca la noi, la nimeni – Sub papucul Ralucăi Turcan!? (absolventă a Institutului Pușkin din Moscova)

880

Motto:Asociază-te cu oameni de calitate dacă vrei să ai o reputație bună; mai bine rămâi singur decât într-un anturaj nepotrivit.”George Washington

Și totuși, unele instituții ale statului lucrează. Mai întâi, miercuri, înainte de prânz Curtea Constituțională a României(CCR) a stabilit că OUG nr. 21/2004, cea care reglementează regimul stării de alertă este constituțională, dar restrângerea drepturilor și libertăților cetățenilor se poate face doar prin lege, nu prin ordonanțe.
Tot miercuri, pe tot parcursul zilei, Camera Deputaților a dezbătut în comisia juridică proiectul legii stării de alertă, primindu-se amendamente, iar apoi urmează să fie dezbătută în plen această lege organică, iar plângăciosul PNL i-a acuzat PSD că nu le-au dat voie miniștrilor săi să prezinte proiectul de lege.
Aceeași Camera Deputaților a aprobat, miercuri, moțiunea simplă, intitulată „Virusul Cîțu a infectat economia națională”, depusă de PSD împotriva ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Au votat „pentru” moțiune 166 deputați, 94 „împotrivă” și 28 s-au abținut. Astfel, ministrul Florin Cîțu este cel mai picat sau demis dintre membrii „GuWernerului Meu”. Și la moțiuni simple conduce detașat, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, el mai fiind demis o dată atunci când a căzut Guvernul Orban. El se face vinovat că a îndatorat România enorm, fără a se ști ce a făcut cu banii. Cîțu e, cum spuneam, cel mai picat ministru. Numai că pentru a scăpa de el trebuie făcut altceva, și probabil că o moțiune de cenzură după 15 mai ar fi cea mai nimerită. Rămâne ca PSD să fie mai hotărâtă și să nu mai răspundă altor comenzi!
Va fi o vară fierbinte, poate cea mai secetoasă din istorie, cu temperaturi prognozate a ajunge la peste 35 de grade Celsius, și agricultura e la pământ. GuWernerul Meu n-a dat nici subvenții, fiind o subfinanțare crasă, iar sistemele de irigații nu funcționează. Culturile de toamnă sunt compromise, iar cele de primăvară arată catastrofal!
„Vom fi conduși de o absolventă a Institutului Pușkin din Moscova”, ne atenționează avocatul Gheorghe Piperea. PSD a anunțat că va vota Legea privind starea de alertă, ceea ce rămâne de neînțeles. Iar starea de alertă se va instaura prin declarație a Comitetului Național pentru Situații de Urgență(CNSU) aprobată de prim-ministrul României(în cazul de față Orban Ludovic), conform art.20, litera C, din OUG nr. 21/2004.
Deci o declarație aprobată de premier. Nu decret prezidențial, supus aprobării Parlamentului, nu lege, nu OUG, nu HG. Nefiind lege/OUG, declarația nu poate fi contestată la CCR. Nefiind hotărâre de guvern sau alt act normativ nu poate fi atacată în contencios administrativ. Neputând fi atacată nicicum, declarația privind instaurarea stării de alertă va putea fi stabilită orice măsură, obligație sau interdicție, indiferent de proporționalitatea acesteia.
CNSU va fi condus, în calitate de președinte, de viceprimministrul în funcție. În mod curent este vorba de Raluca Turcan. Oare și-a dat seama, măcar la votul din Camera Deputaților, pe mâna și sub papucul cui lasă PSD țara?
Adică, pe perioada stării de alertă, care poate dura pe termen nelimitat, poate fi neutralizat chiar și mandatul primarilor și al consilierilor locali. Conceptul de autonomie locală va dispărea temporar, dar indefinit.
Pe ici pe colo, parlamentarii care au dorit au încercat să mai dreagă busuiocul și să repare gravele erori ale Proiectului legii stării de alertă. Spațiul nu ne permite să enumerăm toate prostiile din Proiect.
Una dintre prostiile Guvernului PNL poate lăsa țara în weekend cu un vid legislativ. Adică, din 15 mai, până luni, 18 mai, adică minim trei zile, starea de urgență fiind expirată pe 14 mai să nu intrăm în starea de alertă.
Deputatul PNL Florin Roman, liderul grupului parlamentar liberal din Camera Deputaților, a propus un amendament aberant ca legea să intre în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial, și nu la trei zile după, așa cum prevede legea. Pe tema aceasta, judecătorul Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a declarat: „Amendamentul care prevede că starea de alertă intră în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial este neconstituțional”.
ION PREDOȘANU

P.S. PSD dixit: „Dacă va exista vid legislativ în weekend va fi vina PNL!” (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here