Mai toţi demnitarii şi parlamentarii se gândesc şi acţionează aproape numai din interes. Rare fiind excepţiile de la regulă. Patriotismul cel care-i anima pe oamenii politici care-au făcut ceva pentru această ţară, ca şi un minim de patriotism al oamenilor de cultură – inclusiv literaţii – este cvasiabsent. Ori cum ar zice poetul: “Azi îl vedem şi nu e!”
Şi totuşi, oficial o ducem bine. La Bucureşti este un optimism ce nu miroase a bine. Mai ales dacă ne luăm după datele anunţate, în cursul acestei săptămâni, de Institutul Naţional de Statistică. Prin care aflăm, între altele, că a scăzut deficitul de cont curent cu 2,3 miliarde de euro, iar exporturile au depăşit 28 de miliarde de euro în primele şapte luni ale acestui an, atingând în iulie 4,5 miliarde de euro.
Cine-o avea dreptate? INS ori celebra publicaţie The Economist? Pentru că analiştii de la The Economist ne atenţionează că România riscă un blocaj financiar. Şi nu-i vorba numai de România, ci de o serie de state – vreo 22 – emergente, adică în curs de dezvoltare cu mai multe sau mai puţine riscuri de a intra în blocaj financiar. Asta în funcţie de anumite criterii.
În acest clasament al ţărilor cu risc major de blocaj financiar intră Turcia, Argentina şi Ucraina. România este plasată mai pe la mijlocul clasamentului, printre statele care pot avea – însă pe termen scurt – probleme mari cu lichidităţile, cu toate că datoria externă a depăşit 100 de miliarde de euro. Însă, surprinzător, alte state precum Ungaria, China şi Rusia par departe de un posibil blocaj financiar.
Evident, datoria externă se compune din datoria publică – extrem de umflată cu ocazia împrumutului de 20 miliarde de euro luat la insistenţele lui Traian Băsescu, în timpul guvernelor PreşBăsescu-Boc, volatilizat în mai puţin de doi anid e zile -, dar şi din datoria firmelor private. Multe dintre aceste garantate de guvernanţi.
De ceva vreme, s-a vehiculat că foştii miniştri Adriean Videanu şi Varujan Vosganian (care face parte şi din Cabinetul Ponta) ar fi luaţi la puricat pentru subminarea economiei naţionale şi producerea unui prejudiciu record cifrat la circa 13 milioane de euro. Iar presa se-ntreabă şi acum de ce n-au fost săltaţi Adriean Videanu şi Varujan Vosganian, ca de altfel şi magnatul Ioan Niculae, în urmă cu trei ani. Că de pe atunci se vorbea de existenţa unor intercepătări – cu tehnică modernă a SRI – în care cei doi dialogau amical cu multimiliardarul Ioan Niculae. În plus, Adriean Videanu le da dispoziţii subalternilor săi de la ministerul Industriilor, pe care-l cârmuia pe atunci.
N. ROŞCA
P.S. Azi-mâine, vom afla că şi patri(h)otul Daniel Chiţoiu, vicepremier liberal şi ministru al finanţelor, contribuie la ducerea de râpă a ţărişoarei numită România.
Deocamdată, el a emis un ordin ministerial, în legătură cu declaraţiile de avere şi patrimoniu, prin care loveşte în plin muritorii de rând, dar i-ar putea salva de la puşcărie pe marii evazionişti. Statul lui, cam prea liberal cu finanţele publice, cică “acceptă” o evaziune fiscală de 600 milioane euro pe an. Nu-i cam mult? (N. Roşca)