Ca la noi, la nimeni – Spectru sumbru (al privatizărilor din Sănătate!)

398
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Succesul înseamnă să treci de la un eșec la altul fără să-ți pierzi din entuziasm.”
Winston Churchill

Aproape că nu se sfârșește ziua fără a mai trece la cele veșnice câte un pacient ce a avut nefericirea de a se afla în două dintre saloanele pavilionului 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din București. La ora vizitei președintelui Klaus Werner Iohannis, la șase ore după cumplitul incendiu, existau 5(cinci) decese. Întâiul ales al României s-a mulțumit să laude fără măsură și nemeritat intervențiile rapide ale pompierilor, personalului medical – singurii eroi ce și-au riscat viața -, după care a plecat la schi, în stațiunea Păltiniș. Nu s-a creat o celulă de criză, iar cei deconectați de la aparate, fiind grav bolnavi de COVID-19, mutați la alte spitale bucureștene, în secții ATI, au decedat încă 5(cinci!), iar alții se zbat între viață și moarte. E cumplit! Încercuit de jurnaliști, Nelu Tătaru – actual deputat PNL și fost ministru al Sănătății – a declarat că, încă din 23 decembrie, exista la Ministerul Sănătății un Raport al Departamentului pentru Situații de Urgență în care se precizau că peste 300 de spitale din România aveau pericole de producerea unor incendii. Sigur, aceasta nu-l scuză ci, dimpotrivă, îl acuză. Avea obligația să-i predea noului ministru al Sănătății – USR-istul Vlad Voiculescu – gestiunea și să-l prevină asupra Raportului.
În nesimțirea lui de USR-ist fără studii superioare, Vlad Voiculescu are tupeul să mintă că nu exista niciun Raport.
Și totuși, Raportul dr. Raed Arafat către ministrul Sănătății chiar există. Conform acestui raport, dr. Raed Arafat cunoștea neregulile din unitățile sanitare, dar s-a mulțumit să sesizeze Ministerul Sănătății, fără ca apoi să urmărească remedierea gravelor nereguli!
Acest Raport, devenit celebru, este semnat de dr. Raed Arafat în data de 15.12.2020 și adresat fostului ministru al Sănătății – Nelu Tătaru. Un Raport elaborat după tragedia de la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Ei bine, acest raport a fost publicat de cei de la „ActiveNews” și apoi preluat, miercuri, de site-ul cotidianul.ro.
În acest document se poate citi că dr. Raed Arafat îi comunica lui Nelu Tătaru că „nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor din multe spitale din România”, printre care se regăsește și Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Așadar, conform acestui raport, dr. Raed Arafat cunoștea regulile din unitățile sanitare, dar s-a mulțumit să sesizeze Ministerul Sănătății, fără ca apoi să urmărească remedierea gravelor nereguli! Nici măcar atunci când s-a schimbat ministrul nu i-a atras atenția lui Vlad Voiculescu despre existența acestui Raport, în care era vorba exact despre nefuncționalitatea instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, inclusiv la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Toate acestea ne conduc la concluzia că, știind situația de la „Matei Balș”, dr. Raed Arafat, Nelu Tătaru și Vlad Voiculescu au contribuit în mod direct la tragedia care a dus la moartea dramatică a celor 11(unsprezece!) persoane, numai până miercuri, persoane ce se aflau în Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” București.
Dintre sutele de cazuri grave ale Raportului semnat de dr. Raed Arafat se numără și trei obiective din Gorj: Spitalul Orășenesc Bumbești Jiu – Corpul de clădire A, Secția de Obstretică-Ginecologie; Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești(tot spital suport Covid!) – Secția ATI; Spitalul Orășenesc Novaci.
Există, în genere, o cale greșită și o cale bună. Vlad Voiculescu a ales-o pe cea mai proastă. Prin incendiile din spitale și prin nefinanțarea Sănătății se pavează calea spre privatizarea spitalelor pe nimic. Și „genialul” Florin Cîțu a vorbit de crearea unui parteneriat public-privat în sistemul sanitar din România. Cine va avea bani se va trata, cine-i sărac nu!
Cinismul PNL și al USR nu cunoaște limite. Iar privatizarea e fixată pentru următorii 10 ani. Bine-ar fi ca, până atunci, PNL și USR să dispară și să nu-și mai bată joc de cetățenii României!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here