Ca la noi, la nimeni – Șiretenia lui Iohannis!

475
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Proștii sunt înzestrați cu o sculă care ține loc de inteligență: șiretenia!” – Petre Țuțea, În Neliniști metafizice

Veți zice că alegerile parlamentare s-au încheiat demult. Și aveți dreptate. Dar nici nu se terminase bine numărătoarea voturilor și omul cel mai votat din România s-a și grăbit să anunțe viitoarea coaliție de guvernare. Nu era prima încălcare a Constituției, care nu-i dă acest drept. O face în mod repetat, cu deosebire în ultimul an și jumătate.
EȘECUL PNL, EȘEC PREZIDENȚIAL. Chiar în campania electorală s-a transformat în cel mai interesat de victoria PNL-ului pe care l-a condus spre un eșec dezastruos, și încă-l mai conduce. L-a sacrficat pe, de-acum, ex-prim-ministrul Orban Ludovic, încă lider al (neo)liberalilor doar-doar spre a nu-și recunoaște propria-i înfrângere.
Forțat de criticile venite dinspre adevăratul câștigător al alegerilor parlamentare – Partidul Social Democrat(PSD), pe care n-a izbutit să-l extermine, așa cum își propusese, abia joi a anunțat că va face și consultări cu partidele parlamentare. Ce-i drept, El mimează respectarea Constituției, și abia luni le va începe, primul chemat la Palatul Cotroceni fiind partidul câștigător al alegerilor parlamentare. Niște consultări formale, din moment ce coaliția PNL-USR-Plus-UDMR a și demarat negocierile, Dan Barna – liderul sau copreședintele USR-Plus – anunțând că negocierile vor continua și sâmbătă.
PSD ȘI AUR, ÎN OPOZIȚIE. Partidul Social Democrat va avea, în următorii patru ani fără alegeri 110 deputați și 48 de senatori. Cum partidulețele marionetă, cu care jongla așa-zisa dreaptă unită și foarte dezbinată, mă refer la Pro România și PMP, care n-au intrat în Parlament, nefăcând pragul electoral de minimum 5%, în opoziție – pe lângă PSD, va mai fi și surpriza acestor alegeri: Alianța pentru Unirea Românilor, care-a înregistrat un scor de peste 9% din sufragiile alegătorilor.
PRIM-MINIȘTRII, PE BILEȚELE. Mai nou, prim-miniștrii se fac și se aleg pe bilețele de către Orban, Iohannis și cine-o mai fi fost pe la Palatul Cotroceni, în graba dinaintea plecării președintelui Klaus Werner Iohannis la ultima ședință, din acest an, a Consiliului European.
Joi, a avut loc și o ședință a Consiliului Politic Național al PSD, pentru a valida candidatura prof.univ.dr. Alexandru Rafila, senator PSD de București, pentru funcția de prim-ministru și a stabili strategia viitoare a social-democraților.
„(…)am rămas surprins de modul de abordare a negocierilor și de interpretare a Constituției și a spiritului ei de către domnul președinte Iohannis. Se pare că asistăm la o confiscare a votului românilor și o gașcă de pierzător vor să își transforme acest vot de blam pe care l-au oferit românii într-o victorie, lucru nepermis într-o democrație. Negocierile parcă s-au dus într-un ridicol, nu se ține cont de criza sanitară, de criza economică, am ajuns să ne povestească un președinte de partid, domnul Orban, (…) cum se scriu pe bilețele nume de prim-miniștri”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, înaintea Consiliului Politic Național al PSD, care a analizat, joi, rezultatele alegerilor parlamentare. Vremea mohorâtă ce a cuprins toată România se aseamănă cu vremurile tulburi pe care le trăim. Ceea ce se petrece, numai democrație nu e. Și ne așteaptă un an foarte dificil – 2021 -, despre care ce-i ce se vor a se pune cu forța în fruntea bucatelor nu par chiar deloc a ține seama!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here