Ca la noi, la nimeni – Schimbare de putere! (Totul sau nimic. Deși greva continuă, sunt speranțe că ea va înceta de marți)

499
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Pietrele și bâtele sunt aruncate numai înspre pomii purtători de fructe.” – Samuel Butler

Schimbarea de putere la vârful Guvernului este pe cale să se producă, după ce a fost amânată o săptămână și mai bine. Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a avut două zile, cele ale sfârșitului săptămânii trecute – adică, sâmbătă și duminică – extrem de încărcate.
PROFESORII VOR NEGRU PE ALB, ÎN MONIOTORUL OFICIAL. Cu toate acestea, greva generală din sistemul de Educație continuă și astăzi, luni. Profesorii protestatari decid chiar luni, dacă acceptă noua ofertă a Guvernului Ciucă. Și asta numai după ce o văd publicată în Monitorul Oficial. Cum ar veni, sunt mari speranțe ca greva generală să se încheie, cum spuneam chiar de marți.
Sindicatele din Educație sunt în grevă generală de trei săptămâni. Guvernul a propus o nouă ofertă pentru profesorii protestatari încă de sâmbătă. Iată cum sună un mesaj pe care l-ar fi transmis încă de sâmbătă seară liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, membrilor de sindicate ai acestei FSE:
„Bună seara!  Acum 5 minute, ni s-a transmis  din partea Guvernului că duminică solicitările noastre au fost acceptate. Adică 25% creștere salarială, 1.500 de lei anual pentru personalul ddactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 de lei anual  pentru personalul nedidactic până în 2027 și 50% prima tranșă din noua grilă de salarizare de la 1 ianuarie 2024.”
Condiția, a adugat Marius Nistor, este de a fi mâine(duminică, n.m. I.P.) la ora 9, la sediul Guvernului pentru a anunța încheierea conflictului”.
Cei trei lideri ai federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar, adică din Educație, au fost duminică dimineața la consultări cu Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.
Ei nu spun încă faptul că nu acceptă oferta, dar afirmă că vor să vadă totul în Monitorul Oficial.
SANITAS, MULȚUMIȚI DE PROMISIUNI. Totodată, anunțata grevă generală din sistemul de Sănătate s-a anulat, prin renunțarea la grevă a sindicatelor din sistemul de Sănătate. În felul acesta, Guvernul Ciucă – mai înțelept ca până acum – a câștigat și lupta cu medicii!
MARCEL CIOLACU ȘI NICOLAE CIUCĂ SE ȚIN DE CUVÂNT! Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, s-a declarat mulțumit că: „Astăzi am găsit soluții pentru criza din educație”(…) „Vom avea o nouă ședință de Guvern în care vom aproba Ordonanța de Urgență a Guvernului”, referindu-se, desigur la cea cerută de profesorii protestatari. Apoi a adăugat: „Conflictul de muncă se va încheia”: „Sunt convins că toți dascălii vor avea încredere că ne ținem promisiunile.”
Tot duminică, la sfârșitul unei ședințe, ținută la Vila Lac, a conducerii Partidului Social Democrat, președintele formațiunii, Marcel Ciolacu, afirma că „rocada la nivelul prim-miniștilor s-a amânat datorită grevei profesorilor. Programul de guvernare o să-l detaliem mai târziu. UDMR va prelua Ministerul Energiei și Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, pentru care au specialiști. Un acord politic s-a făcut pentru a crea o majoritate. Sunt ferm convins că azi după amiază voi avea o discuție cu Prim-ministrul Nicolae Ciucă. Vom continua colaborarea cu UDMR. Îmi mențin părerea că marile companii ar trebui să plătească cel puțin 1% din cifra de afaceri. Se negociază o schimbare de ministere altfel decât a fost prevăzut în precedentul acord de guvernare.”
Este limpede că UDMR va rămâne la guvernare și se bănuiește că astăzi, luni, Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, își va depune mandatul, așa cum îi place dumnealui să-i zică demisiei!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here