Ca la noi, la nimeni – Sănătatea poporului, sănătatea politică!

371
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Un popor care alege politicieni corupți, impostori, hoți și trădători, nu este victimă, ci complice.” – George Orwell

Suntem pe la mijlocul verii, dacă includem în anotimpul călduros și luna septembrie, tot una cu temperaturi ridicate, așa cum o anunță meteorologii. Iar ultimele vești în legătură cu starea de sănătate a României, așa cum o dau statisticile mondiale, plasează țara noastră pe un loc rușinos, la coada clasamentului. Ceva între 98 sau 99, dintr-o statistică ce cuprinde cam vreo sută de țări ale mapamondului. Și pe aproape de România ar fi Bangladeshul, în ceea ce privește sistemul medical.
NUMEROȘI MINIȘTRI, DAR INCAPABILI. Nu-i vorbă că la Ministerul Sănătății s-au perindat, în ultimii 31 de ani postdecembriști, cei mai mulți deținători ai acestui portofoliu foarte important.
Am avut ca ministru și un avocat, din partea UDMR, de la care ne-am ales cu interzicerea comercializării sării de bucătărie, alta decât cea iodată. Iar sarea iodată este, după cum se știe, nesănătoasă. Cam cum e apreciat și zahărul ca o bombă alimentară.
O altă știre care m-a îngrozit se referă la urmările incendiului de la două saloane ale Spitalului Institutului Matei Balș din București, soldat cu morți și răniți, dar și cu evacuarea – la momentul incendiului – a nu mai puțin de 100 pacienți. Ei bine, dar mai degrabă rău, deși anchetele demarate acolo s-au sfârșit în luna ianuarie a acestui an păcătos, nici până astăzi nu s-au efectuat reparațiile.
NIMIC NOU DESPRE SPITALELE REGIONALE! Cât despre mult trâmbițatele 9 (nouă!) spitale regionale, anunțate de mai toate guvernele ultimilor zece ani, nu s-au demarat lucrările la niciunul! M-a mirat tare când o deputată PNL, vârâtă într-o emisiune de televiziune, pe numele ei Violeta Vijulie, pretindea că dă o știre în premieră. Vezi Doamne, între GuWernerul Meu Iohannis-Cîțu și o bancă mondială s-ar fi semnat un acord pentru finanțarea Spitalului regional Iași – un vis mai vechi al întregii Moldove -, în valoare de 250 miliarde de euro! Deși costul total al unui asemenea spital s-ar ridica la peste 700 de miliarde de euro!
Și dacă știrea deputatului Violeta Vijulie ar fi adevărată, mai e mult până departe. Sunt studii de fezabilitate de făcut, licitații publice, proiectarea și construcția acestui edificiu. Iar toate aceste etapa, luate la un loc, ar dura alți mai bine de zece ani!
În vremea aceasta, țara rămâne neguvernată. Nu se dezbat probleme economice, nu tu probleme sociale de rezolvat, deși sunt din ce în ce mai numeroase, iar principalul subiect la ordinea zilei ne-a rămas cine-i mai mare băutor: Ludovic Orban sau Florin Vasile Cîțu?!
Chestiune ce ar fi cazul să nu ne intereseze chiar deloc. Și să rămână numai o problemă strict internă a presupușilor liberali, care se mai pretind și urmași ai Brătienilor.
CINE BEA MAI MULT? ORBAN SAU CÎȚU? La acuzele, cu documente, ale celor două năzbâtii comise în Statele Unite ale Americii de ciudatul prim-ministru marionetă Florin Vasile Cîțu: conducerea sub influența alcoolului și/sau a unor substanțe halucinogene pe când era la Universitatea Iowa la un doctorat neterminat, pe la 29 de ani, sau țepuirea unei bănci americane cu 7.000 de dolari în SUA, deveniți – cu dobânzi și penalități, vreo 9.975 de dolari americani, mai contează care vinovăție e mai mare?
Preș. Klaus Werner Iohannis se face că nu știe și nu aude, cauționându-l pe omul lui – Florin Vasile Cîțu. Și, ca de obicei, tace adânc! Despre Ludovic Orban, încă președinte al PNL, se știe că bea în biroul de prim-ministru și pe la alte sindrofii.
La așa politicieni de doi lei bucata, așa sănătate, a poporului, lăsată de izbeliște!
ION PREDOȘANU

P.S. Despre gorjeanul Dan Vîlceanu, parvenit ministru al Finanțelor Publice ca slugă a Cîțului, nu are rost să amintesc. Și-așa au apărut destule dezvăluiri! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here