Ca la noi, la nimeni – România dezbinată, România unită?!

288

Oricât l-ar copia pe predecesorul său de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Werner Iohannis pare şi chiar este mult mai perfid. Pe vremuri, fusese refuzat de Traian Băsescu ca prim-ministru susţinut de USL, de fapt mai ales de descoperitorul său Crin Antonescu. Mai târziu, ajuns prim-vicepreşedinte al PNL, tot Crin Antonescu l-a propus ministru al Afacerilor Interne şi vice-prim-ministru, dar n-a fost de acord Victor Ponta, preşedintele PSD.
Culmea este că dacă Iohannis ajungea ministru de Interne trebuia să-şi dea demisia în Cazul Colectiv, deşi nu-i sigur că ar fi făcut-o. Crin Antonescu devenea preşedinte, iar ca şi în situaţia când ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, nu şi-a înaintat demisia, tot Victor Ponta şi-ar fi dat-o. Sunt numai nişte supoziţii plauzibile.
Ambiţiosul primar al Sibiului a mai avut incendii de genul celui de la Colectiv şi la Sibiu, dar n-a păţit nimic. S-a pus batista pe ţambal. A câştigat alegerile prezidenţiale din 2014, şi-a încropit „Guvernul meu” şi mai vrea un Parlament al lui. Cum a încălecat mai toate serviciile de informaţii, cu excepţia SIE (de unde se pare că a răsuflat fotografia cu el citind pe aeroportul din Palma de Mallorca!), iar primul-ministru Dacian Julien Cioloş îi cântă-n strune şi i-a dat posibilitatea să numească Şeful Serviciului secret al Armatei – treabă ce-o făcea ministrul Apărării, până acum -, preşedintele Klaus Werner Iohannis e pe cai mari.
Dacă preşedintele Traian Băsescu încercase să facă două partide puternice, după modelul SUA, eşuând în tentativa sa, Klaus Werner Iohannis e mult mai şiret. El a promulgat şi legea care permite crearea de partide politice cu numai trei membri! Aplică cu stricteţe principiul „Dezbină şi stăpâneşte”. Expresie ce provine din limba latină: „Divide et impera”, unde există şi ca proverb. În diversele accepţiuni din limba română întâlnim variante: „Divide şi cucereşte”; „Dezbină şi stăpâneşte”. Expresia este atribuită Regelui Filip al II-lea(în fond, şi Iohannis e un Băsescu al II-lea!), al Macedoniei(382-336 Înainte de Hristos), descriind politica sa împotriva statelor-oraşe greceşti).
Adeptul Facebook-ului, de care s-a contaminat şi Victor Ponta contracandidatul lui de la alegerile prezidenţiale şi pe care nici acum nu-l iartă, preşedintele Klaus Werner Iohannis se vrea la Palatul Cotroceni încă în mandat. Şi va face orice-i stă în putinţă s-l pună iar prim ministru pe Dacian Julien Cioloş pentru a primi sprijin de la acest cetăţean româno-francez. Aparent inofensivul şi naivul Nicuşor Dan, liderul USB şi apoi al USR – Uniunea Salvaţi România – se laudă că el negociază numele viitorului prim ministru direct cu preşedintele Klaus Werner Iohannis. Tot ce se poate. Mai rămâne să intre în Parlament.
Numărul de partide politice a trecut demult de o sută, iar Partidul România Unită n-a făcut nimic la alegerile locale. Cum nici USR n-ar fi făcut vreo brânză la alegerile parlamentare dacă nu ar fi fost schimbat ministrul de Interne Dr. Petre Tobă, o verigă slabă a „Guvernului meu!” Cu un alt ministru al Afacerilor Interne, orice e posibil. Iar USR şi PRU să treacă pragul de 5%. N-an ales cum lumea nu mai ştie ce să creadă. Cam ca alegerile din 1990.
Partidul România Unită face România şi mai dezbinată. E de mirare cum bat la uşa lui PSD-işti, PNL-işti şi chiar PMP-işti. A existat zvonul că în spatele, PRU, de extremă dreaptă ca ideologie, ar fi Kremlinul. Moscova, adică. Mai ales că şi la ei există Partidul „Edinstvo”, în traducere „Unitate”. Şi e partidul ce l-a dat pe Ţarul Vladimir Putin.
Cu „Guvernul meu”, cu „Parlamentul meu”, cu serviciile de informaţii la dispoziţia Şefului CSAT vom avea şi noi oare în Ţar Iohannis? Rămâne de văzut!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here