Ca la noi, la nimeni – Prostia și trădarea trec, România eternă rămâne!

392

Motto: „Apa trece, pietrele rămân.” – Zicală românească

Cam o dată, în fiecare sesiune parlamentară, așa cum are dreptul conform constituției României, Opoziția depune o Moțiune de cenzură. Nici această sesiune nu face excepție. Ne-am săturat să tot comentăm mai vechile moțiuni de cenzură, una mai neinspirată decât alta. Și ne-am grăbit ba să-i zicem Ziua Z, Ziua decisivă sau mai știu eu cum. Cert este că de fiecare dată, aceste moțiuni s-au fâsâit. La fel ca și moțiunile simple la adresa mai multor miniștri ai Coaliției PSD-ALDE.
CE ZICE O JUDECĂTOARE DESPRE ACORDUL POLITIC DE LA COTROCENI? Ca să nu ni se zică de ce tot folosim declarațiile politicienilor – de la Putere sau din Opoziție – despre semnarea la Palatul Cotroceni a unui Acord politic Diktat de președintele Klaus Werner Iohannis și semnat orbește de liderii Opoziției: Orban Ludovic (Noul PNL), Dan Barna (USR), Victor Viorel Ponta (Pro România) și Eugen Tomac(PMP), azi, facem o excepție. Viorica Dăncilă, președintele interimar al PSD, și Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, nici măcar nu au fost invitați. Amândoi, la consultările președintelui României cu partidele politice parlamentare avuseseră curajul și demnitatea, ca politicieni români, să nu fie de acord otova cu prevederile Acordului politic și să propună fiecare câteva amendamente. Fiind de acord cu parcursul european al României, dar dorind să se păstreze suveranitatea țării noastre ca membru al Uniunii Europene și să nu existe o Europă cu mai multe viteze!
Iată ce zicea o judecătoare, Adriana Stoicescu, care critică acordul politic de la Cotroceni. „Transformarea dosarului penal în armă a fost „cea mai cruntă palmă dată justiției” și „Niciun pact nu va reuși să șteargă urmele abuzurilor comise în numele pseudo-democrației sau rușinea dosarelor încropite cu pistolul la geam, spune judecătoarea Adriana Stoicescu, Președintele Tribunalului Timișoara.
DOUĂ SĂRBĂTORI PREZIDENȚIALE ÎNTR-UNA SINGURĂ. Semnarea Acordului politic al celor patru, și cu Preș. Klaus Werner Iohannis cinci, s-a lăsat cu o fotografie de grup și, firesc, cu ciocnirea câtre unei cupe cu șampanie. Doar era ziua de naștere a Preș. Klaus Werner Iohannis. Asta a fost joi. La sfârșit de săptămână, ceremonia sărbătoririi Zilei de naștere a Preș. Iohannis, care-a împlinit 60 de ani, s-a repetat la Vila lui Ceaușescu de la Neptun. Nu știm cine-a participat.
SOCOTELILE LUI PRISTANDA. Ne este greu de estimat dacă larga alianță a Opoziției are suficiente voturi ca să treacă Moțiunea de cenzură. Orban Ludovic are o aritmetică aparte. Știe că este nevoie de 234 de voturi și crede că are vreo 200. El zice că a negociat cu parlamentari ai PSD și ALDE, iar Victor Viorel Ponta îl contrazice.
Sigur, că și USR ar putea să negocieze separat cooptarea de noi votanți. N-o face, întrucât, deocamdată, Dan Barna, președintele USR, și cu Dacian Julien Cioloș, liderul PLUS, se cam ceartă pe pielea ursului din pădure. USR nu vrea la guvernare, iar Dacian Julien Cioloș vorbește despre un sondaj care l-ar da pe el favorit să candideze la alegerile prezidențiale. La o ședință dintre cei doi lideri ai Alianței USR-PLUS se spune că rebelul româno-francez Dacian Julien Cioloș ar fi părăsit de două ori ședința. Apoi, au dat separat comunicate asemănătoare, pe blogurile personale. În care doar Dan Barna recunoștea niște asperități, firești zicea el.
Numai dinspre PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt Mihai Fifor, ne parvine siguranța și lipsa de griji, încrederea în parlamentarii social-democrați: „care vor participa la ședința de astăzi a Parlamentului, marți, orele 14.00, ca să asigure cvorumul, dar nu vor vota!” Se va dezbate Moțiunea de cenzură și va fi votată. Eșecul ei pare previzibil…
ION PREDOȘANU

P.S. Celebra publicație Financial Times lansează informația că președintele Klaus Werner Iohannis este prima opțiune a Bruxellesului pentru a ocupa funcția de președinte al Consiliului Europei. Doar Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, dezminte. Dinspre Administrația Prezidențială nicio veste! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here