Ca la noi, la nimeni – Procuror șef al UE pe furiș?

722

Mai toată lumea are impresia că ziua de marți a fost una foarte importantă pentru Laura Codruța Kovesi. Nimic mai fals. Ea s-a înscris la un concurs, mai mult concurs de împrejurări, pentru a deveni procuror șef al Uniunii Europene. Ea s-a născut în România, la fel ca și Preș Klaus Werner Iohannis, dar în nici un caz nu reprezintă interesele poporului român. Chestiune valabilă și pentru cetățeanul Iohannis, un om cu doar vreo 18-19 dosare penale deschise pe numele său.
Dosarele penale sunt un capitol forte și pentru Laura Codruța Kovesi, care are cam tot atâtea. Cel mai răsunător este acela în care în urma autodenunțului omului de afaceri Sebastian Ghiță, Kovesi va trebui să răspundă la vreo trei acuzări: abuz în serviciu, mărturie mincinoasă și luare de mită! Un dosar în care-a pornit ca suspect, iar în urma autodenunțului, a documentelor, a mărturiilor, fotografiilor și filmulețelor, Madam Kovesi a ajuns în faza de urmărită penal.
Chiar dacă dosarul de urmărire penală fusese deschis încă de prin luna decembrie a anului 2018, la Secția pentru Investigarea Magistraților, la vremea când a fost citată, Luluța Kovesi își luase bilet de avion să plece la Bruxelles pentru audierile care urmau să se desfășoare marți, 26 februarie!
Și mai pretindea că, vezi Doamne, cineva s-a ținut scai de ea și că n-ar fi fost o simplă coincidență.
Numai că, rămasă pe lista scurtă a pretendenților la funcția de Procuror șef al Parchetului European, chiar de pe prima poziție, Kovesi a clacat la primul test. Unde au votat ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene. Și astfel, mult mai experimentatul reprezentant al Franței, Jean-Francois Bohnert, om cu două doctorate și cunoscător a cinci limbi de circulație internațională a întrunit 50 de puncte și s-a clasat pe locul întâi! În vreme ce Laura Codruța Kovesi din România, participantă la concurs pe persoană privată și nu ca reprezentanta, Guvernului României, și Andres Ritter, din Germania, au obținut ambii câte 29 de puncte, clasându-se pe locurile doi-trei.
Dar, marțea, cea cu trei ceasuri rele, i-a adus Laurei Codruța Kovesi încă două vești proaste. Prima este aceea că niște servicii secrete din țări occidentale, probabil din Franța, au prezentat un document conform căruia ea ar avea trei proprietăți și trei rezidențe diferite în Statele Unite ale Americii. Toate ca urmașă a regretatului ei tată – procurorul Ioan Lascu. Care, nu se știe cum, ar fi primit niște bani de la Universitatea Minessota. Pe care i-ar fi investit în imobiliare. Acum, dacă această informație se confirmă, s-ar explica desele ocazii în care Ambasadorii Statelor Unite ale Americii în România i-au luat apărarea. Ba au mai și decorat-o!
Tot marți, Consiliul Superior al Magistraturii i-a respins cererea de echivalare în grad cu procuror de parchet general, așa că ea ar trebui să se întoarcă la Sibiu. După ce a fost revocată din funcția de procuror șef al DNA.
Și dacă, prin absurd, Laura Codruța Kovesi este cetățean american, evident, că va fi: ”judecată”, vorba vine, peste ocean.
Iar dosarele din România pe numele sibiencei nu-i vor mai produce nici măcar cel mai mic deranj!
Așa că, dacă marți a fost audiată în Comisia LIBE și în Comisia de buget (CONT) a Parlamentului European, oricum nu s-a decis câștigătorul. Mai ales că Parchetul European încă nu a fost înființat, deci nefiind nicio grabă. El ar urma să funcționeze din anul 2020 încolo!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here