Ca la noi, la nimeni – Președintele-scriitor, câștiguri pe banii țării!

742

Motto: „Oase și foloase //La gătit mai de folos/ Este carnea fără os,/ Da-n politică, foloase/ Trag acei ce-apucă oase.//” Epigramă de Elis Râpeanu

„EU.RO.” este, cred, a doua carte publicată de editura bucureșteană „Curtea Veche”, generoasă cu scriitorul de conjunctură Klaus Iohannis, ce se vinde pe piață, nu și în librării, cu 80 de lei, așa cum anunță site-ul celebrei edituri. Una care-a mai publicat și prima sa carte „Pas cu pas”. Volum de succes bănesc, din moment ce a fost tradusă și tipărită în China, după ce au fost scoase din versiunea în limba română hălci ce nu conveneau propagandei comuniste chineze. Și atunci, compromisul scriitorului Klaus Iohannis a fost determinat de bani. Nu puțini, la un tiraj ce nici nu ni-l putem închipui! Iar banii, după cum bine știți, sunt „ochii Necuratului”.
Evident, publicarea cărții „EU.RO.” este o chestiune comercială a editurii private „Curtea Veche”, ce țintește, firesc, un profit cât mai substanțial. Președintele-scriitor își primește cuvenitul „drept de autor”, iar în calculele afacerii intră costurile tipăririi, editării, difuzării și promovării ei. Delicata chestiune cu promovarea cărții s-ar putea să-i aducă autorului Klaus Iohannis niscaiva mari probleme, ce pot deveni chiar penale, întrucât promovarea se face pe bani publici consumați, adică cheltuiți, pentru chestiuni economice private. Și aici mă refer nu la banalele anunțuri de pe site-ul Administrației prezidențiale, ci la mai costisitoarele cheltuieli de transport, cazare de SPP-iști, la închirierea unor săli unde se face lansarea cărții prezidențiale. Chestiuni care traduse în bani înseamnă sume importante! Toate cele amintite ar trebui într-un stat normal la cap pe banii editurii sau ai autorului. Dar și unul și celălalt sunt zgârciți, preferând banii publici. Avantaje de care nu se bucură toți ceilalți români amărâți ce scriu cărți.
Excepția de la regulă este scriitorul Klaus Iohannis, încă președinte al țării, inconștient de plasa în care cade. El parcă forțează deschiderea unui nou dosar penal pe numele său, imediat ce nu va mai fi la Cotroceni. Atunci când nu se va mai putea bucura de imunitatea nemeritată, la care imunitate promisese că renunță, în trecuta campanie electorală prezidențială, imediat ce va ajunge președintele României.
Conform art. 81, alin. 1 din Constituția României: „În timpul mandatului, Președintele României nu poate fi membru al unui partid și nu poate îndeplini nicio altă funcție publică sau privată.” Numai că, prin promovarea cărții sale pe banii Administrației Prezidențiale, adică pe banii noștri, ai contribuabililor, tocmai asta face numitul scriitor Klaus Iohannis: își folosește funcția pentru a obține mai mulți bani, atât pentru El, cât și pentru editură. Publicistul Ion Cristoiu scria că volumul „Pas cu pas” s-a tipărit în 130.000 de exemplare, ceea ce înseamnă un profit uriaș al autorului, deși după cum se cunoaște cartea a fost redactată în redacția revistei bucureștene „Orizont cultural”, patronată de Carmen Mușat, soția lui Gheorghe Mușat, avocatul lui Iohannis. Tirajul editurii de stat de la Beijing nu se cunoaște și, oricum, nu ar fi fost tradusă în limba chineză dacă nu era vorba de un președinte de stat și nu de un autor oarecare. Până acum au avut lansări ale cărții ”EU.RO.” la Iași, Ploiești, Timișoara. Și vorba zicalei din timpul Revoluției: „Azi la Timișoara, mâine-n toată țara”. Ieri, adică marți, 21 mai 2019, în Sfânta sărbătoare a Împăratului Constantin și a mamei sale Elena, cartea s-a lansat și la Craiova. Site-ul Administrației Prezidențiale a anunțat evenimentul ca având loc la Filarmonica din Cetatea Băniei. Ca și la Iași, unde lansarea s-a făcut la Teatrul Național, nu au lipsit activiștii și simpatizanții Noului PNL, care s-au înghesuit să obțină câte un autograf ce i-a costat 80 de lei. Și au mai primit, probabil, câte o strângere de mână. S-o fi plătit ceva chirie la Iași și la Craiova? Mă îndoiesc!
„EU.RO.” se subintitulează „un dialog deschis despre Europa”. Suntem nerăbdători și așteptăm nu doar naivități ori minciunele, ci poate chiar un dialog despre România!
Cine-l asigură pe președintele-scriitor că nu va da socoteală cândva pentru obținerea de foloase necuvenite pentru El și pentru alții. Gogoașa cu meditațiile la fizică e floare la ureche. Abuzul de funcție la care asistăm e mult mai grav. Penal!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here