Ca la noi, la nimeni – Pozitivitatea PSD Versus negativitatea Noului PNL!

432

Este sfânta zi de duminică și mi-am aruncat privirile peste câteva știri de la televiziuni. La Florența, Klaus Werner Iohannis și consoarta sa amândoi sunt și turiști. Președintele n-a uitat că a furat startul și se află în campanie electorală pentru un nou mandat prezidențial. Care să-l scutească, încă cinci ani, de probleme cu închisele lui dosare penale. Plus că și-ar păstra statutul de om veșnic aflat în concediu.
În alte cadre, am văzut, preț de câteva secunde, cum numitul Rareș Bogdan amenința cu excluderi în Noul PNL, dizolvarea unor organizații și alte represalii. Asta în vreme ce Orban Ludovic privea-n pământ, spășit și fără grai.
Mi-am adus aminte că-mi notasem niște fraze ale analistului politic Bogdan Chirieac, ca reacție la două mitinguri electorale de factură total diferită. Sub titlul „Am văzut astăzi un monstru”, analistul politic Bogdan Chirieac a pus în antiteză discursurile din cadrul mitingurilor ce au avut loc în aceeași zi: cel al Noului PNL, la Alexandria, și cel al PSD, la Iași.
Despre primul miting, cel din fieful lui Liviu Dragnea și al prim ministrului României, Viorica Dăncilă, de loc din Videle, Bogdan Chirieac, taxându-l pe pretinsul liberal Florin Roman, care-a jignit-o incalificabil pe Viorica Dăncilă, a spus:
„Am văzut astăzi un monstru de la PNL, care în public a spus verzi și uscate despre premierul Viorica Dăncilă. Credeți că lumea apreciază acest lucru, ce a spus el despre o femeie? No poți ieși la mitingul PNL și să facă albie de porci o femeie. Credeți că la publicul educat o să țină acest mod de a face politică? Într-un mod foarte interesant, PSD și Liviu Dragnea au ales un discurs pozitiv. Este mai puțin spectaculos, dar care liniștește electoratul. Spectaculos ce este? Că anunță Klaus Iohannis că o să-i aresteze pe toți. Social-democrații au spus că vor încerca să bage legumele și fructele în supermarketurile din România”.
Analistul politic Bogdan Chirieac a mai afirmat că discursul lui Liviu Dragnea este unul asemănător cu al lui Ion Iliescu la începutul anilor 90.
„Mi s-a părut foarte interesant discursul lui Liviu Dragnea. Este evidentă acum matricea acestui discurs: pozitivitatea. Într-o mare de ură exprimată de Ludovic Orban care spunea „puneți parul pe ei!” sau USR prin vocea lui Andrei Caramitru care spunea „o să vă arestăm pe toți prin ordonanță de urgență”, ori Klaus Ioannis care zicea „infractorul Dragnea” face și drege, președintele PSD vine cu un discurs care îmi amintește cumva de Ion Iliescu la începutul anilor 90; acel discurs dătător de speranță. Ce a spus astăzi? Că suntem pe locul 1 la cereale, că nu ne mai pleacă medicii, că avem un plus de 16 miliarde de lei la Sănătate, că avem cea mai mare creștere de PIB în doi ani. Vine tot timpul cu realizări, pe un ton așezat.
Vorbește cu activul său de partid, care este însă esențial să fie mobilizat. Sigur, pot să înțeleg, deși nu sunt de acord sub nicio formă de ce este atât de încordat statul subteran să-l aresteze pe Liviu Dragnea: fiindcă este foarte greu de combătut politic”, a mai zis Chirieac.
ION PREDOȘANU

P.S. Din păcate, acela care promitea „un altfel de politică” n-a izbutit nimic în cei aproape cinci ani de președinție. El însuși coborând propriul limbaj la un nivel adesea suburban. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here