Ca la noi, la nimeni – Poliţia mână-n mână cu hoţii de păduri!

494

Defrişările ilegale ale pădurilor României continuă într-o veselie. Pe vremea guvernării Ponta, o iniţiativă legislativă a condus la votarea unui nou Cod Silvic, mult mai restrictiv, carotat odată de preşedintele Klaus Iohannis. Cel acuzat că ţine parte firmei austriece care-şi face de cap în pădurile statului român şi are un fel de monopol la tăieri. Mai târziu s-a reglementat şi Radarul pădurilor, acelaşi prim- ministru Victor Ponta declarând şi încurajând cetăţenii să sune la 112 ori de câte ori constată vreun transport de lemne ce dă de bănuit. El credea că poliţia va verifica toate aceste semnalări ale oamenilor corecţi şi poliţia îşi va face datoria.
Pe la noi, prin Gorj, şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie era un Comisar şef – Caragea -, avansat dintr-un simplu subofiţer pe motiv că-i dăduse o palmă lui Miron Cozma. Ei bine, ca şi pe timpurile Ciumei lui Caragea, fostul Caragea acoperea mai toate transporturile ilegale de lemn din pădurile Gorjului. Care transporturi se efectuau de regulă noapte şi nu le verifica nimeni. Firma SUCCES ştie de ce! Dar defrişările ilegale erau monitorizate de Greenpeace şi nicidecum de Poliţia Română ori de Direcţiile Silvice Judeţene, în cazul pădurilor statului. Cei de la Greenpeace demonstrau cu filmări cum o sumedenie de firme făceau jafurile din păduri şi vindeau lemnul tot austriecilor.
Mai târziu, ceea ce se numeşte Radarul pădurilor a luat oarece amploare. Numai că, la un moment dat, din 7.600 de apeluri telefonice la 112, care automat transfera legătura la Poliţie, s-au confirmat numai vreo 1.800 de transporturi ilegale de lemn. Evident, depistate după apelul de bună credinţă la 112! O adevărată palmă dată spiritului civic s-a petrecut în localitatea maramureşeană Băiuţ. Un cetăţean corect şi cu pronunţat spirit civic a fost luat la rost de poliţistul cu care vorbea. Şi asta n-ar fi nimic, dar imediat, cu o grabă demnă de o cauză mai bună, în chiar dimineaţa următoare s-a trezit cu o amendă de 1.000 de lei, adusă de un agent de poliţie din comuna Băiuţ. Omul nu s-a pierdut cu firea, ştiind că are dreptate. Dar, ca să-şi dovedească nevinovăţia, a trebuit să-i dea în judecată pe poliţiştii respectivi la Judecătoria din Târgu Lăpuş.
Să nu credeţi, cumva, că poliţiştii au păţit ceva. Nu, nici vorbă. Poliţia şi Miliţia au şi au avut totdeauna grijă de angajaţii lor.
Este exact ca în proverbul englezesc citat ca motto: „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită!” Aşa a fost şi la Gorj cu individul numit Caragea. L-au schimbat din funcţiune şi i-au dat o sinecură. „Curatul” Caragea este acum Comandantul Şcolii de câini poliţişti de la Sibiu.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.