Oare numeroşii parlamentari, cam 600 la număr, cum de nu realizează de ce încrederea populaţiei în Parlament a scăzut la doar 15%? Prin iunie, ca şi cum ar fi votat toate legile de care ţara are nevoie, s-au grăbit să voteze o lege a Pensiilor speciale ce li s-ar cuveni.
Pensii de mii de lei, în fond tot indemnizaţii nesimţite, fiind umflate groaznic şi înmulţite cu numărul de mandate în care-au dormit şi profitat de indemnizaţii grase, maşină la scară, cazare şi drumuri acasă decontate, başca excursii în locuri exotice. Toate pe banii contribuabilului.
Mai toată presa a criticat obrăznicia, taxată şi de epigrama aleasă ca motto, pe care mi-a pus-o la dispoziţie poetul şi graficianul Gogă Nicolcioiu-Nixon, poate cel mai caustic şi hâtru pensionar al satului Peştişani. În acelaşi ton cu prima, înţeleptul ajuns la peste 75 de ani – Gogă Nicolcioiu-Nixon mi-a mai oferit o altă epigramă populară: „Ascultă la mine nepoate/ La români totul se poate./ Dacă vreo să ai de toate,/ Dă din mâini şi dă din coate.”
Numai că, la 10 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Legislativului pentru reexaminare prevederea inclusă în Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la acordarea unor indemnizaţii „pentru limită de vârstă”.
Citez doar câteva argumente: „Indemnizaţia pentru limită de vârstă care se acordă deputaţilor şi senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisă spre promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuţia la sistemul asigurărilor sociale(…) Necesitatea reexaminării este motivată pe de o parte de caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, iar pe de altă parte şi de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit şi fapte de corupţie potrivit vechiului Cod Penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate”.
Şi printre cei cu fapte de corupţie ne amintim că se afla şi un fost deputat provenit din mecanic auto – de la PDL, după câte-mi aduc aminte -, la fel cum este şi Toni Greblă, dacă va primi vreo condamnare în urma trimiterii în judecată petrecută ieri. Cât îl priveşte pe Toni Greblă justiţiarul cocoţat din Prefect de Gorj în Senator şi apoi judecător la Curtea Constituţională a României, deşi fapta s-a prescris, el ar fi vândut şina de cale ferată forestieră îngustă, dar care avea şi tren de persoane, adică personal, de pe traseul Târgu Jiu-Peştişani-Gureni-Tismana-Apa Neagră. Cu celebra şi dispăruta „mocăniţă”, care-ar fi făcut deliciile turiştilor prin Gorj de n-o vindea Toni Greblă ca „Fier vechi”, şina fiind una din oţel special produs de firma germană KRUPP.
N-am idee dacă Legea pensiilor speciale a hămesiţilor de parlamentari a trecut de votul plenului. Ştiu că Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, ceruse ca ea să fie retrimisă la Comisia de Statut.
*
S-a dormit în front nu doar în Parlamentul României, ci şi în spinoasa problemă a imigranţilor. Doar primul ministru, Victor Ponta, şi-a expus punctul de vedere, solicitând convocarea unei şedinţe CSAT pe această temă. Precum şi consilierul prezidenţial Leonard Orban. Ambii susţin că România nu-i pregătită să primească mai mult de 1785 de refugiaţi, punct de vedere preluat şi de preşedintele Klaus Iohannis. Care preşedinte pare că s-a trezit la realitate şi a declarat: „În România vor veni 1785 de refugiaţi şi mai mult nu!”, precizând că domnia sa a optat în Consiliul European pentru cote voluntare şi nu cote obligatorii.
ION PREDOŞANU
P.S. Deşi este acuzat de plagiat, viceprim-ministrul Gabriel Oprea dă în continuare doctorate. Totuşi, deşi nu ne place de UNPR, Senatorul acestui partid de strânsură – Constantin Popa a depus la Senatul României un proiect de lege pentru acordarea celei de-a 13-a pensii pentru cei cu pensii mici. În sfârşit, un senator se gândeşte şi la cei care abia o duc de azi pe mâine. Spre deosebire cei ce se gândesc doar la Legea pensiilor speciale a Parlamentarilor
* Şi alte instituţii ale statului România dorm când iredentiştii maghiari interzic veteranilor de război instalarea Tricolorului pe Primăria oraşului românesc Sfântu Gheorghe, urbe cu primar Arpad simpatizant de-al lui Horthy (Ion Predoşanu)