Ca la noi, la nimeni – Pensii mărite sau Moțiune de cenzură!

608

Motto: „Schimbarea este legea firii.” – John F. Kennedy

Oricât s-ar lega lumea de fotografia din Cabinetul prim-ministrului Orban Ludovic, unde fumau țigări și trabucuri, dar se bea și alcool, inclusiv whisky, poveștile astea nu ajută la nimic. La nimic bun. Bârfe și iar bârfe despre un Guvern LuCOVID incompetent și foarte neprofesionist. Abia așteaptă PSD ca Guvernul PNL-Orban 2-3 să nu mărească pensiile de la 1 septembrie și, cum a anunțat, va introduce Moțiune de cenzură!
Oricum, n-au fost amendați toți cei prezenți, nici cu sancțiunile cele mai mari, iar consumul de alcool, mai grav decât fumatul, n-a constituit nici măcar contravenție.
PSD, PREA BLÂND CU PNL! Social-democrații – cel mai mare partid din România, aflat în opoziție – sunt prea îngăduitori cu Puterea.
Din păcate, deocamdată, PSD-PRO România și ALDE par o alianță imposibilă. Foarte trâmbițata alianță trece mai mult una râvnită de ALDE, decât de PSD și PRO România. O alianță mai degrabă păguboasă decât una benefică pentru a reuși să dărâme „GuWernerul Meu”!
Practic, o alianță PSD-PRO România-ALDE, cum spuneam, în această formulă strictă este, deocamdată, una imposibilă. Le-ar putea veni în ajutor sindicatele, dacă acestea se vor constitui într-un partid politic.
În genere, orice parteneriat, asociere, alianță trebuie să aducă plusvaloare și să maximizeze șansele proiectului de ansamblu.
Dar ALDE este în degringoladă spre disoluție – deși are o structură serioasă și de luat în seamă în teritoriu -, dar e asocial ca partid în conștiința colectivă cu trădarea și scoaterea PSD-ului de la guvernare(lucru ce i se poate imputa și lui Ponta!); cu numai câțiva parlamentari și aceea mulți pe picior de plecare, dar care încă deține secretari de stat menținuți pe poziții cheie în domenii importante ale guvernării PNL!
ALDE mai contează serios pe puseele de orgoliu și imensa experiență politică a liderului său Călin Popescu Tăriceanu, care își vede partidul cum se stinge sub ochii săi de liberal autentic.
Victor Ponta, deputat de Gorj, este, fără îndoială, unul dintre cei mai vizibili lideri politici, căruia îi convine de minune în opoziție ca și la putere. S-a descurcat bine în vremea stării de urgență, ca și acum în starea de alertă. Este foarte vocal și critic, dar PRO România se descurcă greu în teritoriu. Unde este slab reprezentat, ca și USR, inclusiv la Peștișani, de-o pildă.
CIOLACU ȘI PSD CRESC! Chiar dacă președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, ca și partidul său, e într-o creștere ușoară și sigură, el vorbește de Călin Popescu Tăriceanu mai mult din politețe și diplomație decât dintr-un calcul politic sănătos, pragmatic și pe termen lung.
CINE NE SUNT ALIAȚII? Nu luăm în calcul sondajele, cel mai adesea mincinoase ca în cazul PNL, dar nici PSD – cel mai mare partid al țării din punct de vedere numeric și al simpatizanților -, nici PNL nu pot depăși cu mult peste 30% în alegerile locale sau la cele parlamentare. Ambele partide au nevoie de aliați, însă esențial e cu cine poți câștiga, nu doar cu cine te afișezi.
Ion PREDOȘANU

P.S. Plenul CCR dezbate și decide astăzi, 3 iunie, cine trebuie să stabilească data scrutinului pentru alegerile locale. Dacă CCR va respinge obiecțiile PNL și ale Guvernului LuCOVID, alegerile locale urmează a avea loc în cursul lunii decembrie, iar cele parlamentare(care nu pot fi organizate simultan cu acestea, deoarece nu permite Constituția) se vor desfășura, cel mai probabil, în primăvara anului 2021. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here