Ca la noi, la nimeni – Papa îndeamnă la unitate și credință! (O fi priceput Klaus Werner ceva?)

750

Motto: „Credința este, până la urmă, puterea de a iubi.”  Părintele Iustin Pârvu(1919-2013)

Timp de trei zile, Sanctitatea Sa Papa Francisc s-a aflat într-o vizită oficială în România, la douăzeci de ani de la prima vizită a unui Papă.
În anul 2009, Papa Ioan Paul al II-lea ne-a făcut onoarea de a fi prima vizită într-o țară din Estul Europei, fostă comunistă. Tocmai la vremea când România nu devenise încă membru NATO și nici al Uniunii Europene. Aceea putem zice că a fost o vizită cu adevărat istorică, la invitația Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist. Și acum, la douăzeci de ani de la prima vizită a unui Suveran Pontif, ne-am bucurat de una dintre cele mai calde și mai umane întâlniri cu o personalitate de talia Papei Francisc.
Nici nu mai contează cine l-a invitat în România pe Suveranul Pontif, important este că vizita a cuprins întâlniri cu mai multe personalități din lumea spirituală, politică și administrativă. Iar peste tot în țară, românii de toate religiile și aproape toate etniile l-au aplaudat și primit cu o imensă bucurie. Motiv ca Papa Francisc să declare că s-a simțit minunat în România – Grădina Maicii Domnului, așa cum o numise pentru prima dată cel mai important personaj care-a contribuit la dispariția comunismului, prin întâlnirea la Malta cu președintele Statelor Unite ale Americii – Ronald Reagan și cu șeful Uniunii Sovietice, ultimul din istorie, Mihail Gorbaciov. La finalul acestei vizite de succes, extrem de reușită, ultimele cuvinte al Sanctității Sale Papa Francisc la o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj a afirmat, între altele: „În Biserica lui Cristos este loc pentru toți.(…) Aș vrea să vă cer iertare, în numele Bisericii Domnului, vouă.”
Pe parcursul celor trei zile pline de evenimente spectaculoase, Papa ne-a dovedit că este un om cu o debordantă umanitate. La București, primirea oficială de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni și cea cu Garda de Onoare la Palatul Cotroceni, ne-a arătat mai ales pe traseele din București și din țară cum locuitorii unei țări majoritar ortodoxe s-au bucurat și l-au aplaudat pe un Papă catolic. Poporul român s-a comportat ca un popor extrem de civilizat și cu mult mai europeană decât restul continentului, tolerantă și plină de credință. Nu atee cum este în marea sa majoritate lumea Occidentală.
Sanctitatea Sa – Papa Francisc s-a manifestat cu o umanitate firească față de toate cultele, de la lutheranul Preș. Klaus Werner Iohannis, la Prea Fericitul părinte Patriarh Daniel, împreună cu care au ținut o slujbă și au spus ,,tatăl nostru” în Catedrala Mântuirii Neamului, clădire ce s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși.
Și la catedrala catolică Sfântul Iosif, din București, Papa Francisc a ținut iarăși o slujbă, așa cum s-a petrecut și la catedrala greco-catolică din Iași. Unde pe platoul din fața Palatului culturii ieșean s-au strâns vreo 150.000 de credincioși greco-catolici, ortodocși, catolici și de alte credințe.
La absolut toate momentele, la Palatul Cotroceni, la Palatul Victoria, la Șumuleu Ciuc, la Iași și la Blaj, primul ministru al României – Viorica Dăncilă nu a lipsit niciun moment, iar la prima întâlnire cei doi – Papa Francisc și premierul Dăncilă și-au făcut cadouri. Ar mai fi de spus că, pe lângă smerenia Sanctității Sale Papa Francisc, oaspetele României a plecat de la Aeroportul Internațional Henri Coandă la bordul unui autoturism DACIA LOGAN, pe când Preș. Klaus Werner Iohannis s-a deplasat cu un Mercedes 5 Klass.
ION PREDOȘANU

P.S. Spre lauda sa, primarul municipiului Târgu-Jiu, ca șef al organizației PNL Târgu-Jiu, universitarul Marcel Romanescu, i-a cerut demisia președintelui PNL, Orban Ludovic catalogând drept „prostească” declarația acestuia făcută în nume personal, și fără consultarea partidului, de a se impozita câștigurile IT-iștilor. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.