Ca la noi, la nimeni – „Lingvistul” Orban cel Rău, față în față cu limba română!

470

Motto: „Viciul organic al lipsei unei administrații instruite, echitabile și binevoitoare, a creat starea actuală de lucruri și a fost izvorul abuzurilor.”
Mihai Eminescu

Am avut intenția să nu mai scriu, astăzi, despre politică. Mă plictisisem și, probabil, v-am plictisit și pe Domniile Voastre, stimați cititori ai Gorjeanului. Și brodasem niște considerații, cu preluări din singura rubrică existentă în presa vremii închinată limbii române. Scrisă și vorbită, dar mai ales orală pentru că rubrica se numește EMISIUNILE TRECE, PERLELE RĂMÂNE, realizată de profesorul universitar dr. Andrei Păunescu. Cea mai recentă e găzduită, ca de obicei, în celebra revistă Flacăra lui Adrian Păunescu, numărul din 5-11 iunie 2020. La final, într-un negativ negru și cu literele albe se subliniază că perlele respective sunt „Din puțul fără fund, dar cu telecomandă (406)”. Eram spre finalul comentariului presărat cu exemplificări ale lui Andrei Păunescu pe texte ale premierului agramat ținute oral la Digi 24 TV, dar din senin, fără să fi dat vreo comandă greșită computerului meu nou-nouț și mult prea scump, textul mi s-a șters. Vinovat pot fi eu însumi, nu prea știu cum, dar vorba regretatului meu văr Vasile Blendea, absolvent al Facultății de Filologie al Universității București, fost coleg de studenție și cu Adrian Păunescu, dar și cu un alt poet regretat – gorjeanul Jean Cănăvoiu. Repet, zicea vărumiu Sile Blendea că „marxismul nu exclude întâmplarea!” El, nefiind, ca și Jean Cănăvoiu nici marxiști, dar nici membri ai PCR!
Și acum, să revin asupra revistei Flacăra lui Adrian Păunescu, Săptămânal (serie nouă) x Anul XX, Nr. 22(950), cum ziceam, apărută în perioada 5-11 iunie în 16 pagini. Pentru cine are posibilitatea să intre pe Internet, revista poate fi citită accesând site-ul www.apaunescu.ro
Am intrat în criză de timp și nu mai am vreme să rescriu ceea ce am pierdut la propriul computer.
Pentru mulți gorjeni, mai ales cei de vârsta mea, Poetul Național Adrian Păunescu, apreciat drept cel mai mare de la Tudor Arghezi încoace, este cunoscut. Iar opera-i la fel de citită, cu deosebire în biblioteci. De ce? Pur și simplu pentru că toate titlurile cu poezii semnate de Adrian Păunescu dispar din librării”
Vremurile sunt cum sunt. Adică, tulburi. Nu ne era suficientă cumplita pandemie cu Coronavirusul, pe timpul unei guvernări sub orice critică, că am și intrat într-o gravă criză economică. De care cine știe cine ne mai scapă. Oricum, Actualul ,,GuWernerul Meu!” Nu.
Și, colac peste pupăză, marți, am călătorit cu autocarul pe ruta Târgu Jiu-București. Bănuiam că după orele 16,00 vom asista la o ploaie zdravănă. N-a fost să fie.
Seceta și nemunca organizată de Guvernul Iohannis-Orban va omorî în iarna viitoare de foamete mai mulți decât a omorât de boală cumplitul COVID-19.
Deie Bunul Dumnezeu să mă înșel!
Ion PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here