Ca la noi, la nimeni – La Moțiune. Ca la taraba PNL!

476
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Până la sufletul tău nu poate pătrunde nicio suliță dinafară dacă nu află înăuntru un ajutor, păcatul tău.” – Nicolae Iorga, Din Cugetări

Ar fi multe de zis despre aceea care trebuia să fie Ziua Crucială, după care România trebuia să fi scăpat de Guvernul Iohannis-Orban. Cum apreciam și în graba clipelor ce au urmat aflării veștii că Moțiunea de cenzură nu va mai fi citită, deci nici dezbătută și cu atât mai puțin votată, absența unor parlamentari ai PSD, coroborată cu boicotul strategic al PNL, USR, PMP, parlamentarii minorităților naționale au condus la lipsa de cvorum!
Și cu asta am spus aproape totul. Nu înainte de a aminti că dis de dimineață, președintele Klaus Werner Iohannis, prin Administrația Prezidențială, a făcut un apel imperativ ca parlamentarii să nu voteze Moțiunea de cenzură introdusă de Partidul Social Democrat(PSD).
Chiar dacă, la sfârșitul săptămânii trecute, Vasile Dâncu – mai nou președinte al consiliului național al PSD – nu a fost în țară, fiind plecat în Turcia, pentru o chestiune privată, am fost curioși să vedem cum apreciază domnia sa eșecul Moțiunii de cenzură. El a vorbit despre plecările din PSD, cele mai multe negociate ca la tarabă de reprezentanții PNL, dar universitarul clujean Vasile Dâncu a semnalat și un fapt cu care nu este deloc de acord.
„Este cazul unei doamne parlamentar din Călărași, care avea soțul primar la PNL și ea este pe lista PSD-ului. Cum puteai să accepți acest lucru? Să promovezi pe listă pe cineva care are soțul în partidul celălalt? Mi se pare că există o tranzacție de cea mai joasă speță, ori este o mare greșeală politică, dacă ți-ai putut închipui că se poate face așa ceva și că s-ar putea să funcționeze. Va trebui să gândim, în viitor, mult mai bine aceste lucruri, și cred că este o lecție și pentru noi”, a spus Vasile Dâncu, în emisiunea DCAlegi, difuzată pe dcnews.ro și la DCNewsTV. Întrebat despre rezultatele sondajului ARGUMENT, prezentate vinerea trecută, în exclusivitate, Vasile Dâncu a abordat șansele politice ale partidelor la alegerile locale. Conform rezultatelor ARGUMENT, PSD și PNL se bat pentru primul loc: 33,4% PSD; 33,2% PNL.
„Aceste tranzacționisme, aceste trădări nu ajută în situații de criză, ajută mai mult interese particulare ale unora”, a mai adăugat Vasile Dâncu. Ar trebui, la un moment dat, să stabilim un punct zero, un nivel de la care se interzice migrația politică. Sunt țări care au asta în Constituție!
Moțiunea necitită, nedezbătută și nevotată poate fi privită și ca o înfrângere pentru PNL. Ar fi fost o bună ocazie de a scăpa de vreo câțiva miniștrii care vor duce la fund nava PNL-ului, în câteva luni de zile. Nu încape vorbă, ideea depunerii Moțiunii de cenzură a fost una pripită. La fel cum e și amenințarea cu excluderea din PSD a celor ce nu au fost prezenți în sala de plen a Parlamentului României. Poate, între timp, la rece și nu la cald s-or fi luat alte măsuri. Dar ceva trebuie făcut pentru interzicerea traseismului. Nu mai departe de marți, deputatul traseist și până ieri PSD-ist, Valeriu Steriu, fost un bolovănos purtător de vorbe la PSD, și-a anunțat demisia. El care mai trecuse pe la PUNR și UNPR-ul generalului Izmană!
Numai că, de pe 24 iunie, Valeriu Steriu fusese numit de Parlament în funcția de membru în Consiliul de Reglementare al ANRE, după cum citează Agerpres.
Cu regret, din partea mea, tot marți și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Senat, Șerban Nicolae. Un social-democrat pur-sânge, pe nedrept marginalizat în ultima vreme.
În urmă cu o zi, după ce nu s-a mai votat Moțiunea de cenzură inițiată în Parlament de PSD, Senatorul Șerban Nicolae scria pe facebook: „O mare și nescuzabilă rușine…”
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here