Ca la noi, la nimeni – Iubitorul de natură și literatură ing. Geo Vâlcu

857

Motto: „Suntem ceea ce iubim.” – Mihai Eminescu

Dimineața de miercuri, la Peștișani, a venit cu brumă și pe alocuri chiar pământul a fost destul de înghețat. Vreo trei prieteni ai mei, dintre care doi foști colegi de clasă din școala generală – Vasile Fuiorea și Niky (cum se vrea el acum, fiind bolnav ca și echipa lui de suflet Dinamo!) Cerceloiu – au trecut cu urme neplăcute peste cele trei luni ale iernii, ultimul suferind și acum. Nici Tică Mac, alias Dumitru Sprâncenatu, n-a scăpat de boala specifică iernilor cu omăt din greu și temperaturi extreme de scăzute. Bașca faptul că nici Steaua lui nu se simte prea bine! Care va da piept în Capitală cu favorita la titlu – Universitatea Craiova.
Cu mult înainte de prânz a ieșit un soare de-a dreptul primăvăratec, iar lumea a ieșit prin grădini. Care tăia via, iar alții dădeau foc resturilor vegetale. Unii chiar au tăiat pomii fructiferi. Și gândul m-a dus la vechiul meu prieten Geo Vâlcu, un inginer agronom nepereche și mare iubitor de natură și, mai ales, de literatură. Nu lua cărți de la Biblioteca din comuna Peștișani, căci și-așa este cu lacătul pe ușă de peste trei-patru ani. Geo Vâlcu chiar le cumpăra, și lua totdeauna câte două – una pentru viitoarea bibliotecă a fiului său Victor și alta pentru a fiicei sale, devenită peste ani medic stomatolog în București.
Toată viață, inginerul agronom și-a făcut meseria, iubind natura și literatura. Plus familia și pe soața sa Vetuța, un asistent medical mai priceput decât o sută de doctori de familie.
Aveam a face o rectificare, întrucât pe 14 februarie am scris despre marele Poet basarabean și Român Grigore Vieru. La propunerea unui bun amic al meu, aproape nonagenar, fost destoinic maistru mecanic în mineritul Gorjului, dar și mare iubitor de literatură și chiar poet – Nea Vasile Vulpe. Numai că în acel comentariu, luat de fuga condeiului, care-i acum tastatura calculatorului, știind că Nea Vasile Vulpe este unchiul bunului meu amic Geo Vâlcu, în partea a doua a comentariului despre Poetul Român Grigore Vieru – bun prieten al Gorjului și al gorjenilor, l-am botezat pe Nea Vasile Vulpe numindu-l Vasile Vâlcu! Mea culpă. Între altele, distinsul inginer agronom Geo Vâlcu a fost vreo 14 ani Șeful Gospodăriei de partid a județului Gorj. Cea de la Bălești, desigur. Unde avea numai fapte de laudă la adresa domniei sale, bani buni și Diplome de merit. Dar îl trăgea ața spre familia lui, la Peștișani. Unde mai fusese în tinerețe inginer șef la CAP Peștișani. A vrut mai mult și a făcut cu mult mai mult. La Boroșteni, sat ce aparține de comuna Peștișani erau niște dealuri ba cu vii, ba cu pomi neproductivi ori cu pășune nefolosită. Inginerul pasionat de agronomie a creat din nimic o Stațiune de cercetare și de producție. Pe dealurile acelea aproape sterpe, inginerul agronom Geo Vâlcu a plantat hectare de pruni și de gutui, cum n-au mai fost prin alte părți ale Gorjului. Anual dădea la export sute de tone de prune alese și căutate de țările din occident. Și gutuile erau de soi și foarte parfumate. O adevărată mândrie. Plus faptul că existând un lac, inginerul agronom Geo Vâlcu a mai creat un lac artificial. În ambele creștea pește, iar apa o folosea la incredibilele grădini de legume și zarzavat neobișnuite pentru un sat aflat la poalele muntelui și a vârfului Piatra Boroșteni.
Dacă m-ați întreba ce s-a ales din Stațiunea Boroșteni după Marea Învălmășeală din Decembrie 1989, mă îngrozesc să vă spun. Un Mare dezastru. Așa cum dezastru s-a abătut asupra întregii Românii.
Unul dintre lacuri a fost distrus, iar abia dacă au mai rămas gutuii! Inclusiv, un vechi coleg de-al meu de școală, de loc din satul Gureni, regretatul Atanase Buliga a scos gutuii din pământ și n-a mai pus nimic. Avea nevoie de fan, chipurile. Acum nu mai sunt nici gutuii pe locul lui Buliga, iar de cosit nu mai cosește nimeni!
ION PREDOȘANU

P.S. Cetățeanul român de origine sas, ce se crede Fuhrer, numitul Klaus Werner Iohannis, nu numai că nu dorește noile propuneri de miniștri înaintate de Guvernul Dăncilă. Pe el îl doare-n cot de România și de români. Înjură pe mai departe PSD-ul și face o politică nesăbuită antiromânească așa cum i se ordona din Germania. Toate acestea pe placul Noului PNL. Un partid ce aparține că și Iohannis și Kovesi de PPE (Partidul Popular European). Ce rușine! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here