Ca la noi, la nimeni – Instabilitate politică, instabilitate financiară!

790
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Problema epocii noastre constă în faptul că oamenii nu vor să fie utili, ci doar importanți.” – Winston Churchill

Ne-am trezit, dintr-o dată, mai ales după ce o alianță de conjunctură a ajuns la guvernare aceasta nu era pregătită în nici un fel. Mai mult, acea alianță de conjunctură nu trăgea în aceiași direcție. Unii vroiau la guvernare, iar USR nu și nu. Între timp, din gafă-n gafă, „GuWernerul Meu” n-a mai ținut seama de acordurile cu partidele care-au ajutat PNL să încropească o majoritate, dar Guvernul Orban să fie minoritar, așa cum e și PNL-ul în Parlamentul României.
O înțelegere, adică un acord cu UDMR, pentru a nu face alegeri locale în două tururi, i-a convenit și PSD spre a introduce Moțiune de cenzură. Iar Guvernul Orban a picat prin trecerea Moțiunii de cenzură. De atunci, Guvernul Orban I a rămas, după demitere, ca unul interimar. Cu vreo două zile înaintea votării Moțiunii de cenzură, hodoronc-tronc, „GuWenerul Meu” a adoptat nu mai puțin de 25 Ordonanțe de Urgență. Una mai nesăbuită decât alta și toate ilegale.
Abia luni, pe 24 februarie 2020, fix în Ziua de Dragobete, este Ziua Z a Guvernului Orban II. Zi în care Curtea Constituțională va decide dacă nominalizarea prim-ministrului demis pentru a forma un nou Guvern este sau nu constituțională! Bașca faptul că nici măcar PNL-ul nu va vota acest nou Guvern Orban II, identic cu Guvernul Orban I. Chiar dacă miniștrii fuseseră demiși odată, iar la noile și caraghioasele audieri în comisiile parlamentare, aproape toți cei audiați nu au primit avize favorabile.
Această instabilitate politică creată artificial, cu scopul declanșării unor alegeri parlamentare anticipate, nu se putea să nu creeze o instabilitate financiară.
Joi, cursul BNR anunța că LEUL s-a prăbușit la un MAXIM ISTORIC, ajungând ca un Euro să valoreze exact 4,7834. Și asta n-ar fi nimic, anteriorul maxim fusese atins în 21 noiembrie 2019, în valoare de 4,7808 lei. Unde mai punem că analistul economic Dragoș Cabat pune evoluția slabă a leului pe seama instabilității politice. „Sunt certuri în Parlament, a fost și o declarație oarecum ciudată a ministrului de Finanțe(Florin Cîțu, n.m. I.P.) că pensiile trebuiau mărite de la 1 ianuarie. Sigur, sunt declarații politice având în vedere că suntem într-un an electoral, dar una peste alta, toate acestea spun că este o zonă de instabilitate. Și la nivel internațional, cu China și coronavirusul, – toată lumea ester speriată – și intervine iar, în situațiile acestea, monedele mai vulnerabile, din țări unde dezechilibrele macroeconomice există clar în sistem, sunt atacate. Leul nu beneficiază de atenție chiar așa mare din partea investitorilor internaționali. În caz contrar ar fi fost atacat și mai puternic”, spune analistul citat.
Dragoș Cabat a adăugat că dacă nu ar fi intervenit Banca Națională a României în ultima lună pentru a reversa tendința de depreciere a leului, euro ar fi ajuns la un nivel de 4,8-4,85 lei.
„Banca Națională a intervenit, a stopat și chiar a inversat trendul, dar acum acesta se reia, pe măsură ce incertitudinile politice interne și internaționale continuă. BNR nu o să intervină până nu vom avea fie un guvern acceptat, fie picat. Probabil că săptămâna aceasta, dacă nu se întâmplă vreo depreciere prea puternică a leului. Banca Națională va aștepta, pentru a interveni ușor săptămâna viitoare, după ce se clarifică situația politică”, consideră Dragoș Cabat. În aste condiții de incertitudini politice create absurd și fără rost, evident că pierd toți cetățenii României. Inclusiv aceia care votează cu vinovatul PNL!
ION PREDOȘANU

P.S. Singurul partid politic ce a anunțat că nu va participa la crearea cvorumului pentru investirea Guvernului Orban II, nedorit – culmea! – nici măcar de PNL, este Partidul Social Democrat. Singurul deci căruia îi pasă de oamenii de rând. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here