Ca la noi, la nimeni – În nebunia şpăgilor, doar guvernul lucrează!?

317

M-am luat cu graba şi i-am dat greutatea ce n-o merita interviul anunţat de preşedintele Klaus Iohannis că l-a acordat publicaţiei americane New York Times. Unde îşi încorda muşchii şi pomenea de un guvern aşa cum l-ar dori dumnealui în ceea ce crede că a început, ce-i drept, cu primii paşi, proiectul “România lucrului bine făcut”. Interviul va apare peste vreo două săptămâni, iar domnia sa a ţinut să ne anunţe pe Facebook că l-a dat. Nu şi că va apare ceva mai încolo.
Ceea ce părea că face jocul PNL şi mai ales al guralivei Alinuţa Gorghiu, copreşedinte al noului PNL, dar care se crede cel puţin Elena Udrea, nu se confirmă. S-au văzut cei doi în taină, la Palatul Cotroceni, dar mai e mult până departe.
Totuşi, crearea unui guvern al PNL nu-i o treabă uşoară. L-am văzut pe Cătălin Predoiu şi ne-a plimbat cu afirmaţia că de programul Guvernului pe care-ar vrea să-l conducă el se ocupă un grup de lucru. Sincer, pe el nici nu-l văd capabil. Cât priveşte susţinerea UDMR la anunţata Moţiune de cenzură, Kelemen Hunor le-a transmis că, deocamdată, vor mai vedea. Căci nici UDMR nu a avut cum să vadă Programul de guvernare al Opoziţiei, fiindcă aşa ceva nici nu există.
“Partidul DNA”, cel care fuse cel mai tare aliat al candidatului la alegerile prezidenţiale Klaus Iohannis, actual locatar al Cotrocenilor, îşi continuă treaba. Arestează şi anchetează numai pe cine doreşte. Am aflat că din 2004 şi până-n 2014, ex-preşedintele Traian Băsescu a acumulat vreo 58 de plângeri penale. Şi ce dacă! Ieri, DNA l-a scos basma curată în Dosarul Flota. În rest, de trăit se trăieşte prost. Şi cum să scăpăm de şpăgi, în felul acesta?
Ca o veste bună, în sfârşit, s-au strâns 100.000 de semnături pentru o iniţiativă legislativă a cetăţenilor care să aducă modificări Codului Muncii. Că tot l-a promulgat recent preşedintele Klaus Iohannis şi este făcut prost. După chipul şi asemănarea parlamentarilor. Nişte parlamentari interesaţi doar de creşterea indemnizaţiilor lor fabuloase, de pensile lor, de deplasările în străinătate, unde-şi fac vacanţele. Şi acum sunt în vacanţă. Iar când vor relua lucrările, de fapt vor dormi în bănci, vor da telefoane, vor umbla pe Internet şi vor citi presă. Aceia care nu şi-au făcut propriile afaceri. Deşi nu cred să fie vreunul care să nu profite.
Într-un interviu acordat de primul ministru, Victor Ponta, Redactorului şef al Jurnalului Naţional, Dan Constantin, s-a spus între altele: “!(…)mă uit şi toată lumea mă întreabă dacă nu comentez şi ce a mai zis doamna Gorghiu, ce a zis Blaga.
Ce a zis domnul Vanghelie(…) Bun, e interesant asta, dar nu e cel mai interesant ce facem cu viaţa de zi cu zi a omului?(…) Eu cel puţin în 2015-2016, dacă pot să fac 95% administraţie şi economie, şi 5% politică, asta o să fac.”
Reţineţi, fusese întrebat despre cazurile la zi aflate în anchetele procurorilor. Extraordinară schimbare de optică şi de comportament după 16 noiembrie 2014. Iată cum unul de-al nostru, întâmplător primul ministru Victor Ponta poate învăţa imens şi din eşecuri. Nu doar din victorii.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here