Ca la noi, la nimeni – În așteptarea lui Moș Nicolae

718
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Dăruitorul fiecărui bun și darul perfect ne-a dat chemarea să imităm dăruirea lui Dumnezeu, prin har, prin credință, căci acest lucru vine de la noi înșine”.
Sfântul Nicolae din Mira

Moș Nicolae este așteptat cu nerăbdare de către copiii care au datoria ca în seara de ajun să-și curețe și să-și pregătească ghetuțele, pentru ca moșul Nicolae să le poată umple cu daruri.
Există posibilitatea ca moșul să nu fie întotdeauna darnic, dacă copiii nu au fost cuminți în decursul anului și le poate aduce, astfel, o nuielușă.
Tradiția spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui.
MOȘ NICOLAE – PROTECTORUL COIILOR. Totodată, știm despre Sfântul Nicolae că e milostiv față de săraci, ajută văduvele, orfanii și dăruiește bani tuturor oropsiților. Sfântul Nicolae este, de asemenea, protector al copiilor, fiind primul moș darnic care le face acestora daruri odată cu venirea iernii. Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou. Pe vremea copilăriei mele, la Peștișani, gazda aleasă era în capul satului, înspre Hobița, și se numea Cărpiniș. Tot de acolo porneau și cetele care mergeau în Pițărăi.
Din bătrâni, aflăm faptul că în ziua de Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor la boli și lovituri, dar și pentru sprijin acordat în orice situație neplăcută.
TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SFÂNTUL NICOLAE. Totodată, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognoze meteorologice.
Astfel, se vor pune crengi de pomi fructiferi în apă, spre a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor cu pomi fructiferi în anul care urmează.
Se spune în tradiția românească, desigur, că iarna începe de la Sfântul Nicolae, când, acesta, trebuie să-și scuture barba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă, totuși, se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice, chipurile, că ar fi întinerit Sfântul Nicolae.
Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut într-o familie înstărită de creștini devotați. El a crescut în spiritul poveței creștine „să împarți averea săracilor”. Sfântul Nicolae și-a dat întreaga moștenire pentru a-i ajuta pe cei nevoiași.
LA MINE N-A VENIT MOȘ NICOLAE! Eu m-am născut în satul Peștișani, dar cum părinții mei – Vasile și Maria – nu erau deloc înstăriți, ba chiar săraci, de purtam opinci din piele de porc, nu-și permiteau să aibă grijă și de bietele mele ghetuțe, pe care mi le-au luat ceva mai târziu, când am mers la școala ce se afla doar la 100 de metri de casa noastră.
Chiar dacă eram cuminte acasă și chiar premiant la școală, ei bine, Moș Nicolae m-a ocolit de fiecare dată.
ION PREDOȘANU

P.S. ION CĂPRUCIU – în ceata ÎNGERILOR POEȚI. Duminică seară am avut bucuria să mă sune distinsul profesor universitar dr. Nicolae Brânzan, fost Redactor șef și, mai apoi, Director al cotidianului Gorjeanul.
Nici domniei sale nu-i venea să creadă că ne-a părăsit bunul nostru prieten Ion Căpruciu, plecat prematur la cele veșnice. Poet sensibil, eseist, prozator – autor al celor două volume de Amintiri din Casa Amintirilor! Și anul acesta lucra la un nou volum de poeme, dar Dumnezeu l-a luat la El, acum fiind în ceata Îngerilor poeți. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here