Ca la noi, la nimeni – Hoţ, românu’

330

E greu de apreciat cum de-i tentat mai tot omul să se uite-n curtea vecinului şi dacă-i face cu ochiul un lucru de trebuinţă îl ia cât ai clipi. Sigur, vorba populară din motto-ul de mai sus a intrat în uz.
Şi o poţi găsi chiar unde nu te-aştepţi. Verii mei buni din Peştişani – Gogă Nicolcioiu-Nixon şi Mihai Popescu (văr prin alianţă, fiind căsătorit cu verişoara mea primară Viorica Roşca) – o folosesc, pe rând, la jocul de şah. Unde regulile-s clare şi n-ar fi cazul să se fure piesele de şah! Vreau să spun că-i foarte încetăţenită, adică extrem de răspândită.
Bine, bine veţi zice. Dar ce legătură are vorba populară <<Hoţ românu’>> cu zilele noastre. Iată că are. În ultimii 25 de ani s-a furat enorm. De la Apa Neagră până la Târgu-Jiu exista o cale ferată îngustă, iar celebra “mocăniţă” transporta buşteni la Târgu-Jiu. Dis de dimineaţă mai era şi câte un personal care-i ducea pe oamenii satelor la “Amarul Târg”, după cum îi zice criticul literar Gheorghe Grigurcu urbei lui Brâncuşi. Adică Târgu-Jiului.
După anii ‘90, şina de cale ferată din oţel de cea mai bună calitate, marca germană şi celebră “KRUP”, a dispărut ca prin farmece. Gurile rele, pe care nu le astupă decât pământul, afirmă că vinovat ar fi Toni Greblă, Prefectul de Gorj la acea vreme. Certitudini nu există. Şi chiar dacă s-ar afla ceva, fapta este prescrisă demult!
Lui nea Călaie Purec, pensionar şi fost pădurar, i s-a furat un cal. Nimeni nu i-a dat de urmă. Se vorbea de o reţea a hoţilor de cai din judeţul Hunedoara. Care-i tăia şi făceau din bieţii cai carne de mititei. E un exemplu, dar cai se fură ca-n codru şi acum.
Chit că acum din codru se fură mai abitir buşteni, ziua amiaza mare. Ca şi noaptea. Fără ca Poliţia să-i deranjeze. Defrişările au mai fost oprite de unele măsuri ale Guvernului Ponta, dar nu de tot. Încă sunt camioane ce cară lemne de foc în judeţele de la Sud, ajungând până la Dunăre: Dolj, Teleorman şi Giurgiu. Ba unii ajung cu ele şi până în Grecia! Codul Silvic n-a fost bine primit de preşedintele Klaus Iohannis. Ba chiar a avut o soartă mai nemeritată decât Codul Fiscal. Retrimis şi acesta din urmă la o altă dezbatere în Parlamentul României.
De mâine, vreo două zile şi jumătate, Parlamentul dezbate iar Codul Fiscal. Pare-se că partidele parlamentare au ajuns la un consens cu privire la amendamente şi reducerea TVA doar la 20%. Aşa cum ceruse iniţial PSD. Să avem încredere că va fi aşa? Probabil că da, dar se poate şi un nu. Tare mi-e teamă că parlamentarii se vor grăbi şi vor trece rapid Codul Fiscal. Inclusiv o parte dintre partidele componente ale alianţei aflate la guvernare sunt capabile să nu-şi respecte cuvântul. Cât despre furturile enorme din bugetul statului, cu toată Campania DNA, eu nu am auzit până acum să se facă ceva şi în privinţa recuperării milioanelor sau miliardelor de euro dispărute. Iar sutele de dosare posibil penale trimise de Corpul de Control al Guvernului Ponta spre analiza parchetelor – în special la DNA ori DIICOT – n-am aflat dacă s-a ajuns la ele. Ori stau la dospit.
ION PREDOŞANU

P.S. Vecinului meu Jean Blendea i s-au furat un aparat de sudură şi un cazan de ţuică. Autorii au rămas tot necunoscuţi. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here