Ca la noi, la nimeni – Haosul politic creat poate fi bine temperat!

314
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Politica. Un teatru uriaș, cu textieri ipocriți și actori slabi. Și cu un public pe măsură!.” – Valeriu Butulescu

Este clar că în Coaliția de guvernare și-a băgat necuratul coada. Trecuseră vreo doi ani și jumătate, PSD și ALDE se înțelegeau în cadrul coaliției, dar dintr-o dată un fost lider important al României, pripășit la un partiduleț de strânsură și scursură ce n-a intrat în parlamentul României în urma unor alegeri pe listă, ci doar pe a PSD-ului și altele, s-a trezit să bage bățul prin gard. Și să pună condiții.
Că el, vezi Doamne, nu vrea nimic pentru El, ci doar vreo 9 (nouă!) posturi de miniștri pentru partidulețul său care nu-i nici Pro și nici România! Și, mai mult, vrea ca stânga să aibă un singur candidat la alegerile prezidențiale în persoana liderului ALDE – Călin Popescu Tăriceanu! Una este că ALDE nu-i partid de stânga, iar forurile de conducere și Congresul PSD au decis ca social-democrații – fiind cel mai mare partid al țării acesteia – să-și voteze candidatul lor. În persoana președintelui Partidului Social Democrat și, totodată, primul ministru al României – Viorica Dăncilă.
Ipochimenul nu s-a lăsat și i-a băgat în cap președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că alianța de guvernare PSD-ALDE trebuie extinsă și primit la guvernare și Pro România. Deputatul de Gorj Victor Viorel Ponta, cum îl alintă prietenul lui Traian Băsescu, s-a văzut și cu președintele PSD, Viorica Dăncilă, dar pretențiile sale absurde au pus capăt negocierilor.
Se pare că și coaliția de guvernare se află în fața unei destrămări iminente. Luni, atât PSD, cât și ALDE au avut ședințe fulger la vârf. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat-o pe Viorica Dăncilă că se va retrage de la guvernare, decizia urmând a fi formalizată într-o ședință a conducerii ALDE.
La care se preconiza anunțarea retragerii sale de la alegerile prezidențiale, demisia miniștrilor ALDE din Guvernul Dăncilă în cursul zilei de azi, marți, 27 august 2019. Ba chiar, se zicea, că liderul ALDE va renunța și la funcția de Președinte al Senatului României.
Acest haos politic a fost declanșat de condițiile impuse de președintele Pro România, Victor Viorel Ponta, pentru a accepta să facă alianță cu ALDE. Prima condiție este aceea de a ieși de la guvernare, a doua ca Tăriceanu să renunțe la funcția de Președinte al Senatului României și a treia ca ALDE și Pro România să-l susțină în alegerile prezidențiale pe fostul europarlamentar independent – actorul îndrăgit Mircea Diaconu, căsătorit cu o actriță născută la Târgu Jiu.
Ce-ar câștiga Tăriceanu din ieșirea de la guvernare? Păi, chiar nimic. Cum ar spune Liviu Dragnea, un mare nimic. Astăzi ar trebui, fiind marți și trei ceasuri rele, ca miniștrii ALDE să-și dea demisia. Și dacă nu-și vor da demisia?
Până acum s-a guvernat după Programul de guvernare cu care s-a plecat la drum. Și, totuși, abia acum și-au dat seama liderii ALDE că programul nu este bun și este nevoie de schimbarea lui, ba și de o restructurare a Guvernului Dăncilă. Cam așa sunau unele motive invocate de Călin Popescu Tăriceanu.
Înaintea ședinței conducerii PSD de luni, de la ora 17.00, premierul Viorica Dăncilă a declarat că PSD merge înainte cu guvernarea țării, alături de partid venind toți cei din ALDE și Pro România care au curaj să își asume acest lucru. Ea a adăugat că dincolo de jocul politic importantă e stabilitatea guvernării.
Cine ar mai face alianță cu Pro România? Nimeni! ALDE a anunțat că va vota moțiunea de cenzură introdusă de Noul PNL. Dar va fi primită ALDE la un guvern alături de Noul PNL și de USR, care nu vrea să guverneze decât după anul 2020?!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here