Ca la noi, la nimeni – „Greva” Parlamentului omoară instituţiile statului de drept!?

481

Avem unul dintre cel mai mare număr de parlamentari dintre toate ţările Uniunii Europene. Le depăşim din punct de vedere numeric pe Germania, Franţa şi Marea Britanie. Sunt aproape 600 de deputaţi şi senatori. De la Parlament ne-am fi aşteptat să schimbe din temelii instituţiile statului de drept. Începând cu Parlamentul însuşi, cu Justiţia, cu serviciile de informaţii – ce funcţionează în baza unei legi de prin 1991 – şi altele.
Dar ia să vedem niţel cu ce se îndeletnicesc parlamentarii noştri. O analiză la obiect a unei agenţii de presă a constatat că deputaţii şi senatorii au muncit abia 40 de zile într-o sesiune parlamentară ce a durat cinci luni de zile. Acum, după atâta trudă sunt într-o vacanţă. 316 ore. Cam atât au trudit deputaţii şi senatorii, în plen, în cele cinci luni din ultima sesiune parlamentară. Timp în care peste 700 de legi au rămas să zacă la comisiile de specialitate.
Cu numai un an înainte de terminarea mandatelor, încă mai sunt membri ai Parlamentului care au luat cuvântul de la tribuna Camerei Deputaţilor sau a Senatului doar la depunerea Jurământului. În vreme ce peste 20 de aleşi şi-au pierdut până acum mandatele, în urma problemelor din justiţie. Practic, parlamentarii au muncit în cinci luni cam cât un bugetar în 40 de zile! În Camera Deputaţilor, cinci şedinţe s-au suspendat din lipsă de cvorum în mai puţin de zece minute. Iar cea mai scurtă şedinţă a durat un minut şi 44 de secunde! Parlamentarii au o părere foarte bună despre ei şi susţin că munca lor nu poate fi măsurată în ore. Însă bilanţul nu este mai bun nici la luările de cuvânt – interpelări sau discursuri politice -. Mai mult de o treime nu au vorbit nici măcar o dată la microfon.
Înainte de a pleca în vacanţă, parlamentarii au avut grijă să-şi voteze pensii speciale mai mari. În funcţie de numărul de mandate. Numai că preşedintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să semneze legea. Fără ruşine, aşa cum îi ştim, vor fi capabili s-o mai voteze o dată şi s-o retrimită la promulgat.
Săracii de parlamentari! Unul încasează lunar peste 4.000 de lei, la care se adaugă suma forfetară pentru Cabinetul parlamentar, care poate ajunge şi la peste 10.000 de lei, maşină de serviciu cu şofer, cazare la hotel ce se decontează, minute gratuite la telefonul mobil de serviciu şi altele.
Şi ca să vedeţi la ce le mai umblă mintea parlamentarilor? După ce Guvernul a decis ca 48 de înalţi demnitari – în frunte cu preşedintele, primul ministru, directorii serviciilor de informaţii, miniştri, ş.a. – să primească indemnizaţii dublate ori mai mult decât triplate din 1 august, cel mai târziu, s-a găsit un grup de parlamentari care să clocească un proiect de lege pentru o mărire similară şi în cazul lor. O propoziţie valabilă în cazul tuturor îi aparţine analistului militar şi politic Radu Tudor. În care se spune negru pe alb: „Nu încetez să mă mir cum ne mai suportă azi ţara după felul în care o tratăm!”
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.