Motto: „Tot ce-i trebuie răului ca să reușească este ca oamenii buni să nu facă nimic.”
Edmund Burke
Bătaia de joc a guvernanților nu mai cunoaște limite. Iar fermierii sunt primii batjocoriți! Mă refer la fermierii români, atâția câți au mai rămas. Pentru că numărul lor este într-o continuă și alarmantă scădere, din pricină că terenurile arabile se vând străinilor pe mai departe. E vorba despre fermierii cu suprafețe ori terenuri arabile mai mari. Iar cei cu pământ puțin – marea majoritate a celor din mediul rural -, se știe, fac și ei agricultură. Una de subzistență.
Așa că a spune despre Guvern că îi arde pe țărani cu peste un miliard de lei este o exagerare. Guvernul actual, la fel ca și cel precedent, nu-și respectă promisiunile față de fermierii români, în primul rând.
Efectiv, guvernul continuă pe mai departe să nu își onoreze obligația de a acorda despăgubirile promise fermierilor ale căror culturi agricole – de toamnă sau de primăvară – au fost afectate serios de seceta cumplită de anul trecut. Asta cu toate că, la începutul lunii martie, atât prim-ministrul Florin Cîțu, cât și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au promis că vor veni cu soluții noi pentru deblocarea financiară a situației, acest lucru nu s-a petrecut. Cel puțin până acum și nici pe mai departe nu sunt șanse de niciun fel.
Valoarea totală a despăgubirilor era calculată în 2020 la circa un miliard de lei și, după cum susțin fermierii, acești bani nu o să îi vadă niciodată. „Bugetul nu are bani” este noua explicație a Guvernului Meu, care îi lasă, în acest fel, de izbeliște pe fermierii afectați de secetă.
În aceste condiții, se înțelege, fermierii nu vor avea bani să efectueze lucrările agricole de primăvară – arat și semănat -, ceea ce este foarte grav pentru situația alimentară a țării. Și, astfel, viitoarea recoltă de la toamnă – cu o nouă secetă sau nu – va fi compromisă!
Ca o consecință a secetei extreme de anul trecut, gradul de îndatorare la bănci al fermierilor ale căror culturi au fost calamitate de-a dreptul a crescut de la circa 30% la 80-90%, ceea ce face ca aproximativ 25% dintre fermierii români afectați să nu poată ara și semăna culturile de primăvară, începând cu sfârșitul lunii martie, se arată într-o scrisoare adresată prim-ministrului și ministrului Agriculturii de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, asociație ce reunește mai multe organizații ale fermierilor. Și toate acestea din lipsă de fonduri!
Răspunsul Guvernului e tranșant. Nu se vor acorda despăgubiri, întrucât nu sunt bani, situație gravă în care rămâne ca fiecare fermier – afectat de calamitate în anul 2020 – să se descurce cum poate!
Iată deci încă o mostră de minciună: „Pentru pagubele generate de secetă la culturile înființate în primăvara acestui an, 1,2 milioane de hectare, plata celor 93.000 de fermieri se va face în perioada ianuarie-februarie 2021. Am fost și vom fi alături de fermierii români”, așa declara Adrian Oros, ministrul Agriculturii, în decembrie 2020.
Fără asigurarea culturilor și fără irigații va fi din ce în ce mai greu ca fermierii să obțină producții sau măcar să își acopere costurile cu lucrările.
„Se dovedește acum că promisiunile guvernului PNL, de dinainte de alegeri, nu au fost decât minciuni, după care, controlând situația, au spus că bugetul nu are bani pentru plata acestor despăgubiri, deși atât Guvernul Orban, cât și Guvernul Cîțu s-au lăudat că încasările bugetului au crescut. Revenind la ministrul Agriculturii, Adrian Oros, am mai spus acest lucru, dar mă văd nevoit să-l repet. Este cel mai slab ministru al Agriculturii pe care l-a avut România postdecembristă. Nu are puterea de a se impune în fața premierului, în condițiile în care agricultorii suferă enorm în această perioadă”, declară Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA.
Este limpede că, având o recoltă extrem de săracă anul trecut, amenințați de o nouă secetă în 2021, ne vom afla în situația că vor muri oamenii, adică cetățenii României, de foame mai mulți decât cei de COVID-19!
ION PREDOȘANU