Ca la noi, la nimeni – „ESEE” zice Câțu, măcelărind limba română!

388
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Limba dacică nu a dispărut niciodată! Ea a suferit transformări, ca toate limbile, dar a continuat să existe. Este limba română.”
Valeriu Butulescu, Din Maculator existențial

Sigur că ar trebui să dezbatem Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Ceea ce este imposibil, din moment ce conținutul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României este ținut sub obroc de Florin Cîțu și Ludovic Orban, doi mincinoși sadea și posibili contracandidați la funcția de președinte al Partidului Național Liberal la congresul din septembrie.
La ieșirea din sala plenului Parlamentului, unde-ar fi trebuit să prezinte Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prim-ministrul României, Florin Cîțu, a fost așteptat de jurnaliști, cu toții reprezentanți ai mass-media ce doreau să-l asalteze cu întrebări. Ți-ai găsit, „genialul” Cîțu a refuzat dialogul, ba și-a mai permis și obrăznicia de a-i face necivilizați. Cică n-ar fi izbutit să se civilizeze în 30 de ani.
O jurnalistă mai îndrăzneață a întrebat despre cine-i vorba, la care Cîțu a răspuns că „Toți!”. ”Bine, dar dumneavoastră sunteți civilizat?”, a venit replica rămasă fără răspuns! „Nu vorbesc aici, dau declarații numai la Guvern!”, a îngăimat alde Cîțu.
La Palatul Victoria, nici vorbă de vreo conferință de presă a prim-ministrului de conjunctură al Coaliției șmenurilor, compusă din PNL, USR-PLUS (Doi și-un sfert!) și UDMR. Chiar dacă Ludovic Orban a furat startul, anunțându-și candidatura la un nou mandat de președinte al PNL, Florin Cîțu și-o amână, dar nu scapă nici-un prilej de a-și face publicitate. S-a dus la un podcast de vreo două ore, realizat de Mihai Morar. Și-acolo, ce trăsnaie credeți că a scos pe goarnă?
Și atunci, la un moment dat, ne-am adus aminte cine râdea de fostul prim-ministru Viorica Dăncilă. Iată gafa lui Cîțu: „Atunci a trebuit să mai scriu câteva ESEE”.
Fugind de jurnaliștii presei scrise și ai televiziunilor, Florin Cîțu n-a mers la Palatul Victoria, unde mințise că va face declarații. Ci la o emisiune a lui Mihai Morar, care-i ridica mingile la fileu. Unde Florin Cîțu a zis: „Atunci a trebuit să mai dau…, să mai scriu câteva ESEE!”
Numai că dacă cineva se uită atent în câteva dicționare ale limbii române se cutremură: nici unul nu este de acord cu Primul ministru al României, Florin Cîțu: în toate, pluralul cuvântului „ESEU” este „ESEURI”, nu „ESEE”, cum a zis Cîțu, măcelărind limba română.
Cum ar veni, analfabetismul e în floare și la cel mai înalt nivel.
ION PREDOȘANU

P.S. Podcastul lui Mihai Morar a avut titlul „Ce facem CU România!”. Nu era mai bine și mai corect nu mai vorbesc, și nu doar pentru a se evita cacofonia, ci și pentru că mai potrivit ar fi fost „Ce facem cu limba română?” (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here