Ca la noi, la nimeni – Discuții pe impozitul progresiv

1052
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Demnitatea este averea pentru care plătim încă prea multe impozite”.
Vasile Ghica, Din În ghearele râsului, vol.II (2015)

Să începem cu o declarație a domnului Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, prin care afirma că: „România se confruntă cu o criză multiplă, dar nu și cu o criză financiară”. Și are dreptate, țara noastră traversând o criză energetică, una mai generală – criza economică, dar și o criză socială. Nu avem încă o criză financiară, lucru susținut și de prim-ministrul Nicolae Ciucă, printre declarațiile domniei sale fiind și aceea că în anul 2022 nu vor fi mărite taxele și impozitele în niciun fel.
Și totuși, chiar dacă există deosebiri de păreri între Partidul Social Democrat și pretinsul Partid Național Liberal – fără a cunoaște realitatea – nu a reieșit în vreun fel că s-ar fi ajuns la un cât de mic scandal.
Pe de altă parte, analistul economic și universitarul Mircea Coșea susține că: „România se află într-o criză cum n-am mai avut de 50-60 de ani. Ca să introduci acum taxe și impozite ar fi o mare greșeală. Asemenea măsuri se pot lua când există un echilibru economic. În momentul actual nu-i cazul.”
Luni, adică ieri mai precis, l-am auzit pe președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, vorbind cu lux de amănunte despre necesitatea introducerii impozitului progresiv de la 1 ianuarie 2023. În prezent, avem o cotă unică introdusă ceva mai demultișor de către liberali, care n-a avut efecte pozitive.
FĂRĂ TAXE ȘI IMPOZITE NOI, ÎN 2022. Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, s-a exprimat cu claritate că, la următoarea ședință a coaliției de guvernare, PSD va încerca să-și convingă colegii de guvernare că introducerea impozitului progresiv va fi benefică, iar în aceste condiții, se înțelege, se va renunța la cota unică. Așa cum au procedat majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene și nu le merge deloc rău. În plus, impozitul progresiv pe venituri ar aduce și niște deduceri fiscale. Și, cum spunea premierul, nu se vor introduce taxe și impozite noi în anul 2022.
NEVOIA CREȘTERII VENITURILOR ÎN PIB. Pe de altă parte, Guvernul Ciucă anunță că va fi haos dacă nu vor fi creșteri de venituri. Dar pentru asta este nevoie de o mai bună colectare a taxelor și impozitelor existente. Și haideți să-l mai cităm odată pe analistul economic și universitarul Mircea Coșea: „În timpul crizelor e foarte greu să introduci impozite de orice fel!”
Pentru pregătirea introducerii, pe viitor, a impozitului progresiv pe venituri s-au făcut mai multe simulări, dar cel târziu în luna iunie s-ar impune niște modificări în domeniul fiscal.
AJUSTĂRI AMPLE ALE CODULUI FISCAL. În aceste condiții, cu dezbatere în coaliție, marți sau miercuri, și în ipoteza că social-democrații își vor convinge partenerii de guvernare, se va merge mai departe. Fiind absolut necesare ajustări ample ale Codului Fiscal.
Astfel încât, introducerea impozitului progresiv pe venituri să intre în vigoare de la începutul anului viitor. Pentru aceasta, sunt mai multe măsuri fiscale ce trebuie luate până la 1 iunie 2022, deci cu cel puțin șase luni înaintea intrării în vigoare a mult doritului impozit progresiv pe venituri.
ION PREDOȘANU

P.S. Rata dobânzilor pe termen lung a sărit brusc la 6,61%, ceea ce este îngrijorător pentru aceia care au împrumuturi în lei! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.