Ca la noi, la nimeni – Decretul naște monștri!?

462
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Măsura exactă a sănătății mentale constă în dispoziția de a găsi ceva bun în toate.” – Ralph Waldo Emerson

Suntem, cu siguranță, în stare de urgență. Din momentul publicării Decretului președintelui Klaus Werner Iohannis în Monitorul Oficial. Un decret necesar, deși nu prevede decât generalități și extrem de multe ambiguități. Aveți cumva impresia că s-a schimbat ceva în Lupta cu Epidemia sau Pandemia de Coronavirus? Ei bine, nu! Și asta din pricină că Guvernul Orban are programată o ședință, în care cu siguranță, se vor lua unele măsuri, abia astăzi.
Practic, trăim și povestim fără urgență despre starea de urgență. Nimic mai mult. Norocul acestei țări este acela că niște specialiști nu au stat cu mâinile-n sân nici înaintea apariției acestui decret. Mă rog, intrarea oamenilor în carantină ori izolarea lor, ambele destul de prost organizate, ne-au menținut cu un număr mic – în comparație cu alte țări, dintre care câteva au decretat starea de urgență înaintea României – de oameni testați și dovediți ca purtători ai Coronavirusului, alții suspecți și mai numeroși izolați la domiciliu.
Contează mult, chiar foarte mult și ceea ce face fiecare pentru respectarea regulilor cu care specialiștii în boli infecțioase ne-au tot învățat să ne ferim. De la spălatul pe mâini cât mai des, minim 20 de secunde – cu apă și săpun, după fiecare ieșire din domiciliu – până la regula de aur a păstrării sănătății, în aceste vitrege condișții, numită simplu „Stați acasă!”
Ce-i drept, medicii și asistentele din foarte multe spitale au fost și sunt niște eroi care s-au sacrificat pentru sănătatea noastră. Și nu doar în spitalele mari, din centrele medicale universitare, ci chiar în majoritatea spitalelor țării. Niște doctori extrem de buni în specialitatea lor au izbutit până mai ieri să vindece numai în România 19 cazuri depistate cu Coronavirus. Cele mai multe cazuri la spitale din Timișoara, București – Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, dar și în orașul Balș! Cinste lor!, priceperii și devoțiunii domniilor lor. Au fost cazuri în care medicii au acționat și chiar operat – de cezariană, o doamnă purtătoare de Coronavirus – fără să aibă echipamente de protecție!
În vremea asta, Guvernul Orban 3 – cel mai slab din istoria României – dormitează, prim-ministrul Catastrofă Orban Ludovic fiind autoizolat la Vila Lac 1. Testele normale, testele rapide și aparatele de ventilat pe care Spitalele din România nu le au se zice că ar veni în țară săptămâna aceasta. Deie Domnul să nu fie vorba de o altă minciună PNL-istă!
Până la plafonarea prețurilor, prevăzută ambiguu – cum vă spuneam – în Decret, prețurile s-au umflat în plină stare de urgență! E un semnal de alarmă tardiv. „Bișnițarii sunt de vină! Șmecherii care vor să se îmbogățească” spun reprezentanții patronatelor. Și asta pentru că degeaba cere demagogic decretul să se plafoneze prețurile, dacă nu are cine s-o facă. Guvernul doarme în păpușoi!
Cei din opoziție, PSD, Pro România și, mai nou, chiar ALDE critică Decretul privind starea de urgență fără opreliști. Numai că, Parlamentul va aduce unele observații referitoare la „Decretul cețos”, cum îi zice Tăriceanu, la absența pentru cel puțin 30 de zile a „Democrației”, cum susține Victor Ponta, iar lucidul lider interimar al PSD, Marcel Ciolacu, promite niște observații la Decret. „De care președintele va ține sau nu va ține seamă”.
Marcel Ciolacu abia acum s-a convins: „Noi am votat acest guvern fără să ținem cont că PNL poate să facă sau nu abuzuri”. Eu, unul, vă garantez că abuzurile și acordarea de achiziții „fără licitație” vor predomina și vor sătura clientela PNL!
ION PREDOȘANU

P.S. Marți s-a înregistrat o creștere fulminantă a Euro. Care euro a ajuns la 4,8448 lei și atinge un nou maxim istoric. E un nou atac la buzunarul românilor. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here