Ca la noi, la nimeni – Culturnicii Gorjului au refuzat bustul Poetului Grigore Vieru!

702

Motto: „Cel mai mare păcat al oamenilor este frica, spaima de-a privi în față și a recunoaște adevărul. El e crud, acest adevăr, dar numai el folosește.”
Mihai Eminescu

Înainte de a răspunde la întrebarea cine a fost Grigore Vieru, să amintim legăturile marelui Poet basarabean și român în timpul vieții, dar și după plecarea sa la cele veșnice. Grăbită de un accident provocat, se pare, de mafia ucraineană. Una vinovată și de dispariția regretaților cântăreți și cantautori Doina și Ion Aldea Teodorovici.
Grigore Vieru (14 februarie 1935-16 ianuarie 2009) a fost un chip blând, o minte strălucită, un om bun ca pâinea caldă și un iubitor de oameni, iubitor de țară. Voi reveni mai la vale asupra unor creații ale Poetului basarabean și român ce i-a dedicat Mentorului său Poetul Național Mihai Eminescu poemul Legământ. A debutat timpuriu, încă de pe vremea când era student, în 1957. În 1968, în volumul de versuri lirice „Numele tău”, cu o prefață de Ion Druță, o carte apreciată de critica literară drept cea mai originală apariție poetică. În chiar anul lansării, volumul „Numele tău” a devenit obiect de studiu la cursurile de literatură națională contemporană la Universitatea din Chișinău(Republica Moldova). Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuși, iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiș și Marin Sorescu.
Eu i-am cumpărat în București volumul Rădăcina de foc, apărut cred în anul 1982, la Editura Univers, condusă de criticul literar Romul Munteanu. Îl mai publicaseră în Românie Mirea Sântimbreanu și Marin Sorescu, olteanul făcând o selecție din antologia celor mai frumoase poezii ale sale „Cântec de iubire”.
Un mare iubitor de poezie, gorjeanul Vasile Vâlcu a fost sfătuit de un amic de-al său să caute cartea Rădăcina de foc. De atunci a îndrăgit poeziile lui Grigore Vieru și a făcut tot posibilul să-l aducă în Gorj. Și l-a adus nu o dată, ci de vreo trei ori fiind ajutat de directorii SNLO din anii ‘90. S-au împrietenit, iar Nea Vasile Vâlcu este și un împătimit poet. I-a dedicat lui Grigore Vieru poemul Închinare, i-a cunoscut soția pe doamna Raisa Vieru și a fost la domiciliile lui Grigore Vieru din București și din Chișinău.
Vasile Vâlcu a umblat „până i-a venit rău” să convingă autoritățile municipiului Târgu Jiu și ale județului Gorj să-i aprobe să amplaseze undeva un bust al Poetului Grigore Vieru. Pentru sponsorizare eu însumi l-am sfătuit să încerce la managerul general al ARTEGO, Viorel David, el însuși un mare iubitor de literatură.
Bustul există și este realizarea sculptorului târgujian Paul Popescu, dar cu mare greutate s-a găsit un loc unde acesta să fie amplasat. Până la urmă, Nea Vasile Vâlcu fusese refuzat de primarul Florin Cârciumaru, iar la Marcel Romanescu cel fudul nu s-a mai dus. Și președintele Consiliului Județean și prefectul județului Gorj i-au explicat că Târgu-Jiu este orașul lui Brâncuși, iar bustul lui Grigore Vieru nu-și are locul.
Situația nu-i unicat în Gorj. Pe Nea Vasile Vâlcu l-au refuzat și toți culturnicii Târgu-Jiului. La fel a pățit și domnul Viorel David, care are un bust în bronz al lui Mihai Eminescu, realizat, dacă nu mă-nșel, tot de talentatul sculptor Paul Popescu. La un moment dat, l-am sunat pe domnul Viorel David, dacă mai dorește să-l ofere Târgu-Jiului. “Nu!”, a fost răspunsul domniei sale.
Împiedicat de toți culturnicii Gorjului și ai Târgu Jiului, pe 18 februarie 2018, nea Vasile Vulpe a izbutit să dezvelească bustul Poetului Grigore Vieru la sediul Complexului Energetic Oltenia, unde directorul general Sorin Boza l-a primit cu căldură. Din păcate, în sediul CEO nu intră iubitori de literatură. Așa că bustul lui Grigore Vieru se simte trădat de gorjeni și părăsit!
Ion PREDOȘANU

P.S. Ascultarea celor 6 (șase!) milioane de români în perioada 2004-2016 a costat 141 miliarde de euro!” SRI și DNA să trăiască. Noi ceilalți, românii de rând, nu interesăm pe nimeni. Herr Klaus Werner Iohannis e preocupat numai de bugetul SRI, iar de Protocoalele ilegale ale SRI cu instituții din Justiție vorbește aiurea că ar fi cancan!
(Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here