În vremea când consultările cu partidele politice începuseră la Cotroceni, adică marți, prim ministrul României se afla la Bruxelles. Cu tact și multă diplomație, a dialogat cu Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans, care mai apoi au salutat abordarea europeană a premierului României, Viorica Dăncilă. Și liderul Partidului Socialiștilor Europeni, Serghei Stanișev a afirmat: „Sunt mulțumit de reluarea dialogului cu președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă.”
Marțea, s-au dus la Cotroceni delegațiile Noului PNL și USR, ambele partide fiind printre cele care au susținut referendumul. Din declarațiile liderilor acestora de după participarea la consultări nu s-a înțeles dacă au discutat cu Preș. Klaus Werner Iohannis ceva legat de moțiunea de cenzură dorită de ei și de președinte. Numai că liderii nu o dau la pace cu participarea la guvernare. Orban Ludovic nu are un program de guvernare și merge pe ideea să dea jos Guvernul PSD-ALDE și apoi „vedem ce-o fi!” Liderul Dan Barna promite că sprijină moțiunea de cenzură dar refuză să participe la guvernare, dorind să-i lase în ofsaid pe presupușii liberali. Care-ar deconta singuri necazurile guvernării.
Cât privește necesitatea schimbării legislației, cu toate neașteptatele rezultate de la alegerile europarlamentare, Noul PNL și USR au un număr insignifiant de parlamentari și nu contează, deocamdată, nici la adoptarea de legi. Cât despre modificarea sau revizuirea Constituției, dorită și de UDMR, nici nu poate fi vorba fără un procentaj de cam 2/3 din numărul total al membrilor Parlamentului României.
În ziua a doua a consultărilor președintelui României cu partidele parlamentare a venit rândul PMP, al ALDE și al PSD. Cu toate acestea, președintele a încercat să discute despre necesitatea unui pact pentru votarea, probabil prin consens, a unei noi Constituții sau cel puțin a uneia revizuite. Poveștile sau visele cu alegerile anticipate au fost demontate de fostul președinte al Curții constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean: „Nu vor fi alegeri anticipate niciodată, cel puțin pe actuala Constituție.”
La finalul consultărilor, Preș. Klaus Werner Iohannis în binecunoscutul stil demagogic a zis: „Românii au votat, politicienii trebuie să implementeze rezultatul votului”. Ușor de spus, dar greu de realizat. Bașca niște minciuni de felul: „Românii au votat împotriva abordării antieuropene promovată de PSD și ALDE.” Când, cum și prin ce își poate susține afirmația vremelnicul locatar al Palatului Cotroceni nu ne-a spus.
Președintele interimar al PSD, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, după ieșirea de la consultări, că social-democrații au propus președintelui Klaus Iohannis formarea unui grup de lucru la nivelul Parlamentului pentru revizuirea Constituției, punctând că nu susține organizarea referendumului pentru revizuirea Legii Fundamentale concomitent cu alt scrutin.”
Așa că, rămânem la concluzia de ieri și cea din titlul de azi: consultările nu-și aveau rostul, iar consultările au trecut, dar incertitudinile rămân.
Tare mi-e teamă că se bate apa-n piuă, doar-doar să treacă timpul și președintele-candidat pe banii contribuabilului să rămână în centrul atenției!
ION PREDOȘANU
P.S. Ca să vrea un pact între partidele parlamentare, încă Preș. Klaus Werner Iohannis ar trebui să nu-și mai dea arama pe față și să țină trena lui Orban Ludovic. Bașca faptul că împărțirea cetățenilor României în români și PSD-ști este rușinoasă. Dânsul se consideră român? Că pesedist nu este! (Ion Predoșanu)