Ca la noi, la nimeni – Cîțu își bate joc de salariul minim!

707
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Cinstea te cinstește, iar batjocura te batjocorește” – Proverb românesc

Anul 2021 a debutat cu un Buget de austeritate, și acela prezentat în Parlamentul României cu mare întârziere. Dar votat de Coaliția Austerității: PNL, USR-PLUS și UDMR, din start anunțându-se înghețarea salariilor bugetarilor și înghețarea pensiilor. Practic, Legea salarizării unice și Legea pensiilor adoptate de Partidul Social Democrat (PSD) sunt în vigoare, dar nu se aplică!
ÎNGHEȚAREA SALARIILOR, PE TREMEN NEDEFINIT?! Însuși ministresa Muncii și Protecției Sociale nerespectate, tovarășa Raluca Turcan – sibiancă cu studii și bursă la Moscova! – se erijează în vârful de lance al politicii de austeritate, prin înghețarea – pe termen nedefinit – salariilor bugetarilor și a pensiilor. În aceste condiții, desigur, firmele private își plătesc angajații cu salariul minim pe economie!
Cât despre creșterea alocațiilor de stat pentru copii, ce urmau a fi dublate, conform unei Legi inițiate de PSD, dezbătută, votată și promulgată de Preș. Klaus Werner Iohannis, dar neaplicată de GuWernerele Mele Orban și Cîțu, nici nu se mai face vorbire! Dacă e luată la întrebări pe această temă, Turcanca dă din colț în colț și îngaimă că le-am crescut! Când? Cum? Cine? Nu se precizează!
GUWERNERUL MEU CÎȚU SE OPUNE CE! Deocamdată, propunerea de directivă a Uniunii Europene privind creșterea salariilor minime este respinsă, în punctele ei esențiale, de Guvernul României. Un document oficial, trimis de la Bruxelles, arată că Executivul de la București nu susține propunerea de bază a Comisiei Europene care stabilește un nivel de 50% al salariului minim brut față de câștigul salarial mediu brut. Ceea ce ar însemna, în cazul României, o creștere a salariului minim cu circa 400 de lei.
Sindicatele critică poziția Guvernului Cîțu și arată că partenerii sociali nu au fost consultați în elaborarea punctului de vedere trimis la Parlamentul European.
Odată cu lansarea ideii unor norme unitare pentru echilibrarea salariilor minime în Uniunea Europeană, Ursula von der Leyen a remarcat, la preluarea mandatului de președinte al Comisiei Europene, componenta socială a unei propuneri de directivă.
Caracterul etic și moral al unei asemenea directive e apreciat din vorbe și declarații de clacă de liderii politici, dar în practică sunt puse numeroase piedici, se exprimă rezerve și interpretări ce anulează, în fapt, ținta acesteia.
DISCREPANȚE URÂTE. Numai 21 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene aveau, la 1 ianuarie 2021, instituit un salariu minim pe economie, dar diferențele erau și încă sunt substanțiale. Estul fost comunist are salarii sub 700 de euro/lună, dar centrul și vestul „bogat” ajung la salarii de peste 1.500 de euro. Între Luxemburg – 2.202 euro și Bulgaria – 330 euro, diferența era de 6.6 ori. România cu 458 de euro, se plasează între cele trei state cu salarii minime mai mici din UE! Pentru acest an, în care salariile sunt înghețate nu sunt șanse de creștere.
SCRISOARE DESCHISĂ A BNS. Europarlamentarii României au primit pe canale diplomatice, de la ambasadoarea Luminița Odobescu, indicația de a vota contra propunerii de majorare a salariului minim. Chiar dacă acesta n-ar fi sporit decât cu 400 de lei lunar.
Blocul Național Sindical, condus de Dumitru Costin, a trimis GuWernerului Meu II – zis și Cîțu o scrisoare deschisă de protest în care avertizează că s-au încălcat două legi organice ale României.
Parafrazând o zicală românească, în vreme ce câinii latră, ursul Cîțu merge. Spre distrugerea economiei României și chiar a țării!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here