Motto: „România s-a format nu într-un an, nu în doi, ci de-a lungul multor secole de lucrare a poporului român asupra lui însuși, după cum ar fi spus Nicolae Bălcescu.(…). În acest proces îndelungat, constituționalismul a reprezentat o călăuză extraordinară pentru instaurarea unui regim democratic. Treptele formării României merg mână în mână cu constituțiile democratice ale României, ceea ce reprezintă pentru noi nu numai o marcă a modernității, dar și o marcă a sincronizării noastre cu civilizația europeană.”
Acad. Ioan-Aurel Pop
Președintele Academiei Române
După ce și-a devansat vizita la Paris cu o zi ca să fie prezent la Sesiunea Solemnă a Parlamentului României dedicată marcării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, președintele Klaus Werner Iohannis ne-a dezamăgit a nu știm câta oară. Nu că în Franța ar fi reprezentat România cu cinste și ar fi contribuit la strângerea relațiilor bilaterale cu Franța, dar și acolo l-a lăsat pe președintele francez Emmanuel Macron să-l aștepte în stradă, în fața Centrului Georges Pompidou mai bine de un sfert de oră. O gafă diplomatică pe care o dorim trecută uitării și de care sperăm să ne ierte președintele Franței, Emmanuel Macron, dacă va fi posibil. Altfel, gafa diplomatică este impardonabilă!
Am început cu un motto din ceea ce considerăm a fi declarația zilei de miercuri, apreciată astfel și de AGERPRES, chiar dacă ea aparține unui istoric ce nu face politică. Deocamdată. Pentru că nu este exclus ca domnul academician Ioan-Aurel Pop să fie candidatul susținut de PSD pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.
Atmosfera sărbătorească din plenul Parlamentului României s-a dorit a fi una solemnă. Doar era închinată Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Toate bune și frumoase, până la discursul politic al Preș. Klaus Werner Iohannis în care a anatemizat Guvernul și alianța de guvernare, dar și pe oamenii politici în general. Și-a reluat toate atacurile dure din ultima vreme, uitând că ar fi fost cazul să transmită un Mesaj și nu umorile domniei sale. Din această pricină nici un apreciem că ar fi cazul să le reluăm, fiind niște aprecieri ale unui om rupt total de realitate și care nu are nicio legătură cu sufletul românesc.
Nici Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și nici Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, nu s-au coborât la un nivel așa de jos din respect față de eveniment.
Iar prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat, miercuri, în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților, un mesaj de „pace politică” președintelui Klaus Werner Iohannis, subliniind că indiferent de mizele politice sau electorale, au datoria de a coopera și colabora. Evident, spre binele României.
Analistul politic Bogdan Chirieac s-a exprimat în direct la România TV despre intervenția în termeni duri a președintelui Iohannis: „Dacă ar fi să comentez din punct de vedere diplomatic discursul domnului președinte Iohannis, aș spune că este inadecvat pentru momentul și locul unde l-a rostit la 100 de ani de la Marea Unire. Să vorbești de Legile justiției îmi este teamă că pur și simplu aceasta este concepția despre lume și viață a domnului președinte Iohannis. Într-un asemenea moment nu vorbești despre Legile justiției, vorbești de mâine încolo, de luni încolo. Ați vorbit până acum, sunt legi pe care președintele le-a promulgat. În permanență a refuzat să discute cu Parlamentul. Nu l-au interesat abuzurile din justiție, conform propriilor declarații. A fost din acest punct de vedere o operațiune ratată.”
Orice comentariu ar fi în plus!
Ion PREDOȘANU