Ca la noi, la nimeni – Calcule pentru turul doi, dar şi proiecte de ţară !

518

De departe, candidatul Alianţei Creştin Liberale, Klaus Iohannis, conduce într-un clasament al celor mai multe bancuri apărute pe internet pe seama sa. Are talent de actor, nimic de zis, e un bun cititor de pe prompter, ştie să şi mintă precum idolul său Traian Băsescu, dar stă mai rău cu legarea cuvintelor. Sunt semne clare că românii fac haz de necaz şi când sunt vizaţi candidaţii la preşedinţie.
Unul dintre bancuri îl descrie că aflat la o nuntă, s-a bine dispus şi a reuşit să scoată două cuvinte legate fără pauză. Tot pe internet apare şi Elena Udrea, doar cu două, cel mai izbutit fiind: “România e pregătită să aibă preşedinte o femeie. Udrea, nu.” Şi asta după ce se autocomparase cu Angela Merckel şi cu regretata Domnă de Fier a Marii Britanii – Margareth Thatscher.
Din punctul de vedere al organizării alegerilor, practic s-ar putea afirma că au fost cele mai liniştite din ultimii 25 de ani. Acuzele la adresa ministrului de Externe, cum că s-au făcut cozi pe la ambasade, aparţin unor provocatori şi cârtitori. Atâta vreme cât numărul de secţii de votare pentru românii din străinătate a crescut, ca şi numărul de ştampile. Cu toate cozile, probabil, existente, totuşi participarea la votul de duminică a fost numeric cu mult mai mare decât în 2009. Atât în ţară, cât şi în străinătate.
Au rămas în cursă doi candidaţi, aşa cum prevedeau toate sondajele de opinie: Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Cu o diferenţă, în procente, de cam 10%, ce se menţine în toate comunicatele BEC. Acelaşi BEC care n-a fost de acord cu prelungirea cu câteva ore a votărilor de la ambasade, aşa cum acceptase în 2009. Deh, atunci SIE lucra pentru Traian Băsescu!
Important este că liderul PSD-UNPR- PC – Victor Ponta îşi mobilizează în continuare activul de partid social-democrat şi chiar pe cel al partidelor alianţei de guvernare, apreciind că bătălia pentru Cotroceni trebuie câştigată. Diferenţa, de vreo 10% nu-i dă linişte. De acum intră în luptă şi vrea dezbateri civilizate cu contracandidatul dreptei. Cu singura condiţie ca acesta să accepte. Altfel, Victor Ponta îşi va vedea de treabă şi îşi va prezenta proiectele ce le are în vedere pentru viitorul normal şi ascendant al României. Cât priveşte aritmetica adunării voturilor celorlalţi candidaţi, nimeni să nu-şi facă iluzii. Pentru că nu se va respecta. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, vorbea chiar despre o mai veche râcă între saşi şi secui. Iar saşii au mai rămas doar o minoritate în statistici, mai susţine domnia sa. Faptic şi numeric, saşii sunt pe cale de dispariţie, prin plecarea în Germania reunificată.Astăzi, marţi, 4 noiembrie, Biroul Electoral Central va cunoaşte cu exactitate numărul de voturi exprimate în ţară şi în străinătate. Aşa că, preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu, clasat pe locul al treilea în alegerile de duminică, se va întâlni cu colegii săi şi vor stabili strategia pentru al doilea tur de scrutin. Apoi, Călin Popescu Tăriceanu(PLR) este invitat la o şedinţă a alianţei de guvernare pentru discuţii. Nu-i deloc exclusă o trecere, cu arme şi bagaje, în tabăra ce-ar putea crea o nouă USL, sau cum se va numi ea, posibilitatea ca Tăriceanu să devină – după 22 decembrie, deci după instalarea noului preşedinte al României – prim ministru având mari sorţi de izbândă.
 ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here