Ca la noi, la nimeni – Brutalitatea ANAF sfidează democraţia!

265

Vreo şapte-opt zile mi-am făcut nişte analize medicale şi tratamente, fiind în imposibilitatea practică de a mă uita la vreo televiziune. Pentru ca într-una din zile să mi se adreseze o doamnă asistentă, vădit supărată, spunându-mi că eu stau liniştit şi habar n-am că Antenele trebuie să evacueze clădirea în care sunt în cel mult în cinci zile. Iată că, slavă Domnului, m-am externat. Iar ce-am auzit nu-i de bine pentru firava noastră democraţie. Care se tot caută şi clamează de peste 26 de ani.
Aflu că la iniţiativa preşedintelui Senatului, bravul bărbat de mare curaj şi al doilea om în stat Călin Popescu Tăriceanu, primul ministru Dacian Cioloş a fost invitat în faţa senatorilor spre a expune punctele de vedere ale domniei sale privind o acţiune total nepotrivită a ANAF. Şi-mi propun să lucrăm cu materialele clienţilor, adică cu declaraţiile lor. Primul ministru a dat-o pe după cireş, susţinând că ANAF-ul aplică legea şi deciziile judecătoreşti. Numai că musiu Dacian Cioloş eludează adevărul şi ne serveşte minciunele. Cum că, vezi Doamne, Antenele nu vor fi evacuate şi că nu este un atac la libera exprimare. Să presupunem că cele cinci televiziuni ale Grupului Intact nu vor fi evacuate. Dar cum vor mai putea ele emite dacă rămân fără curent electric şi fără apă. Adică fără utilităţi. Mai mult, nu pomeneşte nimic de faptul că respectivele posturi de televiziune sunt chiriaşe în clădirea pe care-a confiscat-o statul, recte ANAF. Se poate întrerupe un contract de închiriere? În plus, decizia judecătorească nu pomeneşte nimic despre imposibilitatea închirierii de către foştii chiriaşi!!! Mai adaugă musiu Dacian Cioloş că ANAF nu le retrage licenţa de emisie celor cinci televiziuni, aceasta fiind treaba CNA. Dar dacă cele cinci televiziuni rămân fără sediu, evident, nu vor mai avea sediu social şi nu mai au dreptul la licenţă. Mai mulţi senatori l-au criticat pe primul ministru Dacian Cioloş. Spaţiul nu ne permite să reluăm toate criticile. Succint, acestea se regăsesc în două declaraţii ale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, deputat ce a luat locul în loja destinată jurnaliştilor: „Am vrut să văd şi ce spune premierul Dacian Cioloş, că nu m-a lămurit. Cred că nu a înţeles subiectul principal. Nimeni nu a pus în discuţie decizia instanţei. Nimeni nu a pus în discuţie recuperarea prejudiciului. Dar nu a putut să explice de ce funcţionarii ANAF s-au purtat în asemenea hal. Le mai lipseau bâtele. Au legitimat, fotografiat, în special pe cei care erau la emisiuni şi am fost curios să văd dacă realizează grozăvia modului în care acţionează funcţionarii ANAF în ţară în general, pentru că acum sunt în speţă cinci televiziuni, dar sunt mii de oameni de afaceri care se lovesc de aceeaşi brutalitate. A spus premierul că va încerca să impună ANAF-ului să-şi revizuiască atitudinea faţă de aceste situaţii. Credeţi că vor exista astfel de demersuri? Se va schimba ceva în privinţa aceasta?”
Pentru ca mai apoi, Liviu Dragnea care speră la o rezolvare a situaţiei să continue: „Mie îmi moare speranţa foarte târziu, foarte greu. În continuare sper, dar nu are nici un fel de restricţie ANAF-ul este practic în subordinea primului ministru. Totuşi, şi repet, nu e din păcate numai situaţia acestor televiziuni, sunt foarte mulţi oameni de afaceri mici care se plâng de brutalitatea procedurilor şi modurilor în care se comportă oamenii aceia. Totuşi, cea mai mare parte din veniturile de la stat sunt de la companii. Nu trebuie protejate, nu trebuie mângâiate, dar totuşi trebuie respectate. Sunt oameni.”
Însuşi preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită de banalele(!!!) probleme administrative” şi că „există deschidere din partea factorilor de decizie de a găsi soluţii convenabile”: Iohannis a mai spus că „posturile de televiziune ale trustului Intact au fost puse într-o situaţie neplăcută şi inutilă” şi că „acţiunea ANAF a fost una heirupistă, nepotrivită, dacă nu chiar discutabilă.”
Ce bine le zici „Mon cher”! Dar nu cumva chiar aceasta era misiunea primului ministru, Dacian Cioloş? Adică una de a băga pumnul în gura unui post de televiziune precum Antena 3, care deranjează prin adevărurile pe care le scoate la iveală?
ION PREDOŞANU

1 COMENTARIU

  1. Hotararile judecatoresti sunt definitive si executorii de mai bine de un an . De ce timp de un an antenele nu au fost relocate pentru a nu ajunge in situatia de a fi evacuate ? Simplu , pentru ca Ponta a permis incalcarea legii si nerecuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro ,bani furati de Voiculescu in timp ce copii si batranii mor in spitale din lipsa banilor pentru medicamente .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here