Motto: „Ca unealtă lucrezi, unealtă rămâi.” – Zicală românească
Am pierdut șirul zilelor trecute sub starea de urgență întârziată, fără a simți prea bine dacă ea este eficientă în lupta cu coronavirusul. Mai întâi, măsurile Guvernului Orban 3 nu au venit să susțină economia și nici angajații ce au intrat în șomaj tehnic. Pentru care statul plătește, cu întârziere de 60 de zile, un salariu mediu pe economie și nu mai mult. Salariu din care după ce se scad taxele și impozitele rămâne la doar 2.382 de lei, iar 75% mai lasă în buzunarul angajatului trimis în șomaj tehnic numai 1.762 de lei. Sâmbătă seară, ne-am fi așteptat la niște declarații ale Comandamentului ce-l are în frunte pe ministrul de Interne, Marcel Vela.
Anunțate pentru ora 19.00, declarațiile au întârziat până după ora 21,00, iar ministrul de Interne Vela a citit Ordonanța Militară nr. 2. Una foarte blândă, plină de recomandări înșiruite și nu de măsuri stricte.
Liderul interimar al Partidului Social democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat, referindu-se la măsurile amințatede ministrul Marcel Vela că ar fi fost de dorit ca măsurile adoptate să fie mai dure, spre a preveni eficient răspândirea noului coronavirus. Declarația a fost făcută, evident, după ce ministrul de Interne a anunțat palidele măsuri luate sâmbătă seară.
„Cred că a contat și decizia politică, nu numai a specialiștilor. Este o diferență mare între recomandări și interzicerea circulației (între orele 06.00-22.00). Aș fi fost mai drastic, să vedem dacă România funcționează doar pe bază de recomandări. Eu aș fi lăsat politicul și aș fi permis ca specialiștii să-și impună punctul de vedere. Sunt convins că domnul Arafat și domnul Despescu și-ar fi dorit ca lucrurile să fie mult mai clare”, a spus Marcel Ciolacu.
Președintele interimar al PSD a mai anunțat că va promova în Parlament cele două proiecte de lege pentru plafonarea prețului la medicamente și la alimente de strictă necesitate și pentru scutirea de dobânzi și rate la bănci. ,,În acest moment, Guvernul este depășit. Vom veni cu legi concrete în Parlament, nu populiste”, a mai zis Marcel Ciolacu.
La rândul său, Victor Ponta, liderul Pro România, consideră că trebuiau luate măsuri mai stricte.
„Am închis cabinetele stomatologice și să nu ieșim după ora 22”. Unde să mergem, că totul e închis!
Am sperat să anunțe măsuri stricte; și să ne asigure că mii de români aduși acum cu zboruri speciale din Italia, Spania și Franța – focare de epidemie – sunt în carantină în condiții umaneț
Doar eu am impresia că iar au ezitat? Că politicul i-a oprit pe Raed Arafat și pe Bogdan Despescu să ia măsuri ferme?”, a scris Victor Ponta pe Facebook.
Întrebându-se dacă „Asta este solidaritatea europeană despre care se tot vorbește?”, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai se arată indignată de faptul că „România primește de la Comisia Europeană o sumă infimă în raport cu Franța! Din păcate, președintele României și-a făcut „Guvernul meu” din oameni nepricepuți și neconvingători.”
Cam acestea fiind zise, nu se poate crede că epidemia de COVIT-19 nu va exploda.
Ion PREDOȘANU
P.S. Un studiu japonez arată că dupăm ce va depăși criza economică datorată coronavirusului, România va intra într-o criză alimentară. Aceeași idee este susținută și de ONU, care afirmă că prețurile ridicate ale alimentelor din România vor conduce la o criză alimentară.
Valoarea importurilor depășește, anul acesta, 1.000 de miliarde de dolari! În procente, asta înseamnă cu 15% mai mult decât anul trecut. Singura dată când acest lucru s-a mai întâmplat a fost în timpul crizei alimentare din 2008. Atunci, importurile au totalizat aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, cel mai mare nivel înregistrat vreodată. (Ion Predoșanu)