Ca la noi, la nimeni – Bate vânt de austeritate!

257
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Într-un moment al înșelăciunii universale, a spune adevărul e un act revoluționar.” – George Orwell

În vreme ce prim-ministrul României, Florin Cîțu, se laudă cu revenirea economiei României – mică, ce-i drept, dar reală – și cu faptul că în privința deficitului bugetar și a împrumuturilor n-am sta prea prost față de alte țări europene, mai sunt și oameni care gândesc cu capetele lor și, neavând ce pierde, spun adevărul. Oricât de crud ar fi el, în ceea ce privește prezentul și viitorul României.
OPINIE DE EXPERT. Despre profesorul universitar, expert în economie, Mircea Coșea știm că a fost cândva ministru în guvernul CDR, și, fiind om cu experiență, dar și cu expertiză, afirmațiile domniei sale merită a fi luate în seamă. Până nu e prea târziu!
Într-o declarație pentru site-ul DCNews, Mircea Coșea susține că: „Austeritatea este inevitabilă, în România” și mai atrage atenția că suntem într-un mare pericol și în ceea ce privește împrumuturile.
Practic, profesorul universitar în economie Mircea Coșea trage un semnal de alarmă cu privire la criza economică ce va lovi România, în ciuda mesajelor optimiste date de prim-ministrul Florin Cîțu.
„Austeritatea este inevitabilă în România. Trebuie să spunem asta foarte clar, să nu ne amăgim cu fel de fel de carnavaluri de genul celui de la Rio, cu paiete și sclipici. Este inevitabilă pentru că România, prin PNRR, a preluat sau va prelua și partea de creditare, de împrumuturi, iar aceste împrumuturi cer garanții. În condițiile în care România este în procedură de deficit bugetar, va trebui să aducă dovezi că reduce cheltuielile, în așa fel încât să poată recupera și plăti împrumuturile.
Se știe că asta va însemna blocarea salariilor și a pensiilor, o reformă a sistemului public care va însemna până la 3-400.000 de oameni dați afară, în următoarele 6-12 luni. Problema socială se va agrava, pentru că nu putem recalifica această forță de muncă. Iar lucrul cel mai important aici este că ni se va cere să listăm societățile cu capital majoritar de stat. Listarea nu înseamnă vânzare, să nu cădem în această retorică, este o chestiune care se practică în lume, dar nu în acest moment. În acest moment, lucrurile nu sunt stabilizate, nu poți controla listarea și am avea pierderi.
Deocamdată, avem probleme mari în agricultură, deci nu putem spera că ne va salva. Economia României este condamnată pe viață să rămână subdezvoltată, dacă nu schimbă structura. Oricât ne-am chinui, tot nu vom putea să colectăm și să folosim cât ar trebui, pentru că nu avem cum. Deci vom împrumuta în continuare”, a declarat Mircea Coșea pentru DCNews.
PERICOLUL ÎMPRUMUTURILOR! Și, în plus, România e în pericol cu împrumuturile față de alte țări din Uniunea Europeană. Încât, orice am face, nu scăpăm de austeritate. Să reținem că din cele 29,2 miliarde de euro iluzorii, ce ar veni de la UE, 16 miliarde ar fi împrumuturi!
CIOLACU, ULTIMATUM PENTRU CÎȚU! Marți, președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a spus clar: „Mâine (adică azi, n.m. I.P.) PSD intră în grevă parlamentară dacă nu vede PNRR în Parlament!”
„Cîțu și Orban vor să blocheze toată Europa. Nu vor să vină în Parlament să prezinte PNRR, așa cum este normal. Polonia, Spania, Italia și Franța au prezentat PNRR în Parlament.
Dacă mâine (26 mai 2021, cum aminteam, n.m. I.P.) în Parlament, prezentarea PNRR nu este punct separat pe ordinea de zi, PSD va intra în grevă parlamentară. De ce vor Cîțu și Orban să ascundă PNRR? Cum vor explica la Bruxelles blocarea întregii Europe doar pentru că nu sunt în stare să aibă o prezentare publică a unui plan care va afecta România pe următorii 5 ani?
Românii trebuie să afle adevărul legat de înghețarea pensiilor, salariilor și alocațiilor, de creșterea taxelor și impozitelor pentru firme, precum și faptul că agricultura românească va primi… ZERO lei pentru irigații!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina domniei sale de Facebook.
Am prezentat două opinii – una a unui expert în economie, alta a unui lider important din Opoziție. Evident, s-ar fi impus măcar o dezbatere a PNRR-ului, dar el este încă ținut la secret. Dacă vă veți întreba cine va plăti pentru aceste aroganțe ale GuWernerului Meu II, răspunsul e simplu. Toți românii.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here