Ca la noi, la nimeni – Bariere de (ne)trecut !

197

În viaţă, ca să izbândeşti, ai de trecut tot felul de bariere. Unele normale, altele create intenţionat de inamici. Că de duşmani nu duce nimeni lipsă. Dintr-o anume teamă, ori chiar laşitate, de veacuri, românaşii noştri nu protestează, tac mâlc, iar barierele necurate nu mai prididesc.

Veneam ieri de la Bucureşti, cu autocarul firmei CDI. Mersul cu autocarul este preferat de persoanele fără autoturism, dacă sunt una sau cel mult două. Neinsipiraţia conducătorului auto, l-a făcut să aleagă o cale, spre autogară, ce trecea peste o cale ferată. Spre ghinionul lui şi al călătorilor, şoferul n-a prins bariera liberă din pricina unei jumătăţi de minut. Suficient ca să stăm ca viţeii la poarta nouă vreo jumătate de oră. Culmea, bariera s-a ridicat fără ca pe acolo să fi trecut vreun tren. Nici măcar vreo locomotivă sau drezină.
De unde se vede că la nivelul căilor ferate române există mult prea multă indolenţă sau dezinteres. Bariera fusese programată, probabil, să funcţioneze pe vremurile când prin judeţul Vâlcea se mai găsea niscaiva activitate industrială.
Chiar ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, recunoaşte că infrastructura feroviară este rămasă în urmă şi se va pune accentual pe reabilitarea ei. Sper ca şi bariereler inutile să fie desfiinţate, iar cele necesare de-adevăratelea modernizate.
*
Oh, dar bariere sunt de toate felurile. Provenite din interese diferite, cele mai multe meschine, din lipsă de dialog şi chiar absenţa totală a bunului simţ. Chiar şi în situaţiile când s-a semnat un neavenit şi iluzoriu pact de coabitare.
Aici s-ar cuveni să remarc noile atitudini luate la recentul dialog la nivelul conducerii PSD. La vasta lui experienţă, nu-i de mirare că Adrian Năstase pledează cu hotărâre şi susţine la recentul Consiliul Naţional al PSD următoarele: “Pentru noi a venit din nou timpul acţiunii.”
Ce-i drept, nici Micul Titulescu, adică primul ministru, copreşedinte al USL din partea PSD, Victor Ponta nu s-a lăsat cu nimic mai prejos, apreciind cu justeţe că: “Băsescu ne va face cât de mult rău va putea până la anul, de aceea trebuie să câştigăm toate bătăliile.” Ca o apreciere personală, premierul Victor Ponta a punctat şi la capitolul curaj: ”În perioada următoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri!” Ceea ce este cu totul alt limbaj, unul mult mai elevat, decât acela al Dictatorului Traian Băsescu, ale cărui jigniri la adresa primului ministru, Victor Ponta, nu le vom reproduce din respect faţă de cititori şi faţă de cuvântul scris.
N. ROŞCA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here