Motto: „Uneori, oamenii nu vor să audă adevărul deoarece nu vor să le fie distruse iluziile.”
Friedrich Nietzsche
Slujirea, cum îi zicea Laurei Codruța Kovesi un slugoi al ex-președintelui Traian Băsescu, ne-a surprins pe cei mai mulți. Toți îi cunoșteam tupeul și talentul actoricesc de a minți cu nerușinare. Ea a plecat la Bruxelles încă din 15 februarie 2019, nu pentru că avea vreo audiere, așa cum a bălmăjit la Secția de Investigare a Magistraților, acolo unde fusese citată ca suspectă, ci spre a se pregăti cu o echipă specializată ca să facă față la orice atac din țară sau la orice fel de întrebare incomodă din partea unor europarlamentari neprieteni.
Evident, audierea celor trei candidați rămași în cursă avea să se petreacă abia pe 26 februarie 2019, în fața Comisiei LIBE și a Comisiei pentru control bugetar (CONT) ale Parlamentului European.
În mod cu totul bizar, regulile concursului pentru ocuparea postului de procuror șef al Parchetului European s-au schimbat în timpul jocului. Înaintea audierilor în fața Comisiilor LIBE și CONT(o comisie de control bugetar a Parlamentului European) cei trei candidați trecuseră printr-o comisie tehnică și candidatul Franței – Jean-Francois Bohnert câștigase 50 de puncte primite din partea ambasadorilor țărilor membre ale Uniunii Europene acreditați la Bruxelles, iar ceilalți doi – Laura Codruța Kovesi și Andres Ritter câte 29 de puncte fiecare. Voturile acestea contau ca fiind din partea Consiliului Uniunii Europene.
De regulă, după război mulți viteji se-arată. Totuși, în mod cu totul incredibil, chiar dacă francezul ocupa la mare distanță locul unu, puțini s-ar fi așteptat la vreo surpriză la votul din Comisia LIBE.
Culmea este că deputatul independent Remus Borza a făcut o predicție cu mult înainte: „Nu știu în ce măsură începerea urmăririi penale în România poate să mai aibă vreun efect în ceea ce privește desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Parchetului European”, afirma Borza pe 14 februarie 2019.
„Din punctul meu de vedere, zarurile au fost aruncate. Marile grupuri ideologice din Parlamentul European, în frunte cu popularii europeni, și-au anunțat susținerea în mai multe state care contează în tot acest raport de forțe”, declarase tot atunci deputatul independent Remus Borza.
Votul Comisiei de control al bugetului (CONT) din Parlamentul European s-a dat, marți seara târziu, după audierea celor trei candidați. S-a observat o schimbare de macaz a Germaniei, care și-a sacrificat propriul candidat în favoarea româncei Laura Codruța Kovesi. Care Kovesi a obținut 26 de voturi în Comisia LIBE, între care patru vin de la europarlamentarii Noului PNL, care i-au înlocuit pe alții ce n-au vrut să se facă de râs!
Candidatul cel mai școlit – cu două doctorate și cunoscător a șapte limbi străine – francezul Jean-Francois Bohnert doar 22 de voturi, germanul doar unul singur, iar un vot a fost alb și n-a contat pentru nici un candidat.
De ce era votul previzibil? Pentru că mega-parchetul european a fost înființat ca să investigheze fraudarea fondurilor europene de către țările sărace din Estul Europei.
Ținta EPPO sunt, cum spuneam, țările din Estul Europei.
Noul Parchet va investiga doar modul de folosire a banilor europeni. Ca urmare, dă bine ca imagine să fie un procuror șef din Est, să nu se spună că Vestul taie banii țărilor sărace din Est. Fiind vizate, în primul rând, Ungaria – campioana fondurilor europene fără licitație – și Polonia.
Rezultatele de marți seară și cele de la votul în Comisia LIBE, de miercuri ora 11,00, la Bruxelles, cu propunerea lui Kovesi vor fi trimise Conferinței Președinților(președinții Parlamentului European și a liderilor grupurilor politice din PE) de către președintele Comisiei LIBE. Ei vor decide pașii de urmat la 7 martie, înaintea negocierilor cu Consiliul Uniunii Europene, transmite AGERPRES.
Ion PREDOȘANU
P.S. Vorba europarlamentarului Maria Grapini, „neadevărurile spuse cu nonșalanță de Laura Codruța Kovesi nu se iau în seamă”. (Ion Predoșanu)