Brutărie amendată cu 10.000 de lei, de inspectorii sanitari veterinari

1438

În cursul ultimei săptămâni, echipele de inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor în localitățile: Baia de Fier, Bălăneşti, Băleşti, Bumbești-Jiu, Crasna, Motru, Mătăsari, Novaci, Polovragi, Schela, Stăneşti, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Turceni, Turcineşti, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.
Printre activitățile derulate se numără: efectuarea a 119 controale ce privesc modul de conformare la cerințele de igienă și siguranță alimentară în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, în baza Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare pentru anul 2020; verificarea în vederea înregistrării a 8 unități supuse controlului; prelevarea a 29 probe din alimente, apă tehnologică (din sursă publică şi din sursă proprie) şi ambalaje, pentru determinarea unor parametri microbiologici (NTG, Enterobacteriaceae, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli, enterococi, bacterii coliforme, drojdii și mucegaiuri, stafilococi coagulazo-pozitivi) și fizico-chimici (ph, azotiţi, azotaţi, cloruri, amoniu, monoglutamat de sodiu, azot bazic volatil total); controale în unităţi de procesare a laptelui materie primă, în centre de colectare a laptelui şi în centre de lapte integrate exploataţiei situate în Baia de Fier, Crasna, Novaci şi Târgu-Cărbuneşti; verificarea modului de asigurare a condiţiilor de biosecuritate la ferme de păsări din Târgu-Jiu.
Potrivit conducerii DSVSA Gorj, în timpul controalelor efectuate în această perioadă, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 de lei la o brutărie, pentru următoarele constatări: porţiuni degradate ale pereţilor şi zone cu condens în spaţiile de ambalare a produsului finit şi de depozitare a materiilor prime şi a navetelor PVC; prezenţa unor echipamente neutilizate şi neprotejate în magazia de produs finit, ceea ce favorizează acumularea de murdărie şi praf; sistem ineficient de ventilaţie; corpurile de iluminat nu sunt protejate împotriva împrăştierii cioburilor; număr insuficient de analize în cadrul programului de autocontrol.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here