Transgaz a finalizat lucrările la cea de-a treia și ultima stație de comprimare gaze naturale din cadrul proiectului BRUA – Faza 1. Stația de la Bibești, din județul Gorj, are ca scop comprimarea gazelor naturale în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Investiția s-a ridicat la circa 40 de milioane de euro.
Inaugurarea stației de la Bibești a avut loc, duminică, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
„Conducta BRUA, care este în construcţie şi urmează să fie finalizată în cursul acestui an, până la începutul lui noiembrie, conform graficului de lucrări, este o magistrală de transport cu o lungime de 479 de km. Pe traseul gazoductului sunt trei stații de comprimare: stația de comprimare din județul Giurgiu, de la Podișor, la a cărei dare în funcțiune am participat, alături de domnul președinte, starea de comprimare de aici, de la Bibești-Hurezani, și de asemenea stația de comprimare de la Jupa, dinspre capătul de vest al conductei BRUA”, a spus Orban, menționând că Guvernul are ca obiectiv extinderea magistralelor în cât mai multe zone din România, „pentru a aduce cât mai aproape gazul de comunitățile locale”.
Proiect întârziat
În ceea ce privește staţia de la Bibești, Orban a spus că au fost anumite probleme. „Constructorii s-au întrecut pe sine, întrucât am avut întârzieri în ceea ce priveşte descărcarea arheologică datorate identificării unui sit, care a durat şase luni de zile, şi practic, în ciuda acestei întârzieri, obiectivul de investiţii a fost finalizat așa cum era planificat”, a punctat Orban.
Valoarea investiţiei de la Bibeşti este de 39,08 milioane euro.
„Gazoductul BRUA nu este o autostradă fără descărcări, BRUA va fi parte integrantă din Sistemul Național de Transport gaze naturale, un factor de securitate energetică și un motor de dezvoltare economică națională”, a declarat Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz. Conducta care va conecta sistemele de transport de gaze naturale ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei (BRUA) va străbate teritoriul României, de la sud, din județul Giurgiu, spre vest, traversând județele: Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad.
I.IRINOIU